Álompuha kókusztorta: mesésen krémes lesz a töltelék

kokusztorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a kókuszos, pihe-puha, krémes sütemény elég magasra teszi a lécet, nem véletlenül. Az íze mellett a látványban is könnyű elveszni.

Ez a kókusztorta egészen csodálatos: egyrészt a tésztája puha és omlós, míg a kókusztejjel, kókuszreszelékkel és krémsajttal készülő krém pedig ínycsiklandozóvá teszi.

Bármilyen formában kisütheted, és akár 2-3 rétegűre is elkészítheted, a tésztáját pedig felhasználhatod más torták alapjául is.

Tipp

A krémsajtos krém egyszerű vaníliás vajkrémmel is helyettesíthető.

Kókusztorta

kokusztorta

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 280 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 1 tk
  • 170 g sózatlan vaj
  • 330 g kristálycukor
  • 5 db tojásfehérje
  • 120 g tejföl
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 240 ml konzerves kókusztej
  • 80 g kókuszreszelék

A krémhez:

  • 220 g sózatlan vaj
  • 220 g krémsajt
  • 600 g porcukor
  • 30 ml konzerves kókusztej
  • 0.5 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 160 g kókuszreszelék (a bevonáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 170 fokra.

Vajazzunk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, de akár sütőpapírral is kibélelhetjük. 

Vegyünk elő három tálat. Célszerű, ha az alapanyagok szobahőmérsékletűek. 

Az egyik tálban keverjük össze a sütemény száraz hozzávalóit – liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só –, és ha kész, tegyük félre.

Egy másik tálba, ami lehet mixeres keverőtál is, tegyük bele a vajat és a cukrot, majd keverjük simára, ez kb. 2-3 perc. 

A tojásfehérjéket egy másik tálban verjük kemény habbá, majd óvatosan adjuk hozzá a tejfölt és a vaníliakivonatot.

Alacsony sebességgel kezdjük el keverni a krémet, majd adjuk hozzá a vajas, cukros alapot is. Ha esetleg túrós lenne az állaga, senki se ijedjen meg, ezt a vaj és a változó textúrájú hozzávalók okozzák. 

Ha elkészült a habos krém, óvatosan keverjük hozzá a száraz alapanyagokból összeállított keveréket és a kókusztejet. Végül adjuk hozzá a kókuszreszeléket is, és az egészet habosítsuk fel. Akkor jó a tészta, ha már szép csomómentes, de sűrű.

A tésztát spatula segítségével lapátoljuk bele az előkészített tortaformába.

A korábban előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig. Tűpróbát mindenképpen végezzünk, mielőtt kivennénk a sütőből, hogy biztosan megsült-e. A kisült süteményt hagyjuk a rácson kihűlni. 

Amíg hűl a tészta, készítsük el a krémet a tortához.

Egy nagy tálban, pár perc alatt keverjük simára a vajat és a krémsajtot.

Adjuk hozzá a krémnél leírt mennyiségű porcukor háromnegyed részét, a kókusztejet, vaníliakivonatot és a csipet sót. Alacsony fokozaton kezdjük el robotgéppel keverni a krémet. Kb. 5 percig kell járatni.

Ha a krém túl híg lenne, adjunk hozzá még porcukrot, ha pedig túl sűrű, akkor kókusztejet. Az édességen pedig a sóval tudunk enyhíteni. 

Az összeállításhoz a már kihűlt tortaalapot vízszintesen vágjuk annyi szeletre, amennyi szintes tortát szeretnénk készíteni. 

Az első és egyben alsó lapot kenjük meg a kókuszos krémmel, majd tegyük rá a következőt. Ezt egészen az utolsó lapig folytassuk, így arányosan osztjuk el a krémet is.

A legfelső tésztalapot, illetve az egész torta oldalát is kenjük meg a krémmel. Utóbbihoz, de alapvetően az egész kenéshez kiváló egy szilikonspatula.

Az elkészült krémes tortát szórjuk meg kókuszreszelékkel, és az oldaláról se feledkezzünk meg.

Ezzel a tortánk el is készült, de természetesen továbbdíszíthetjük még akár csokoládédarabokkal, akár egyéb kiegészítőkkel. 

Tálalás előtt tegyük a tortát legalább 20-30 percre a hűtőbe, így vágás közben is meg fogja tudni tartani a formáját.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük