Krémesre sült rizskoch, ahogy a nagyi készítette: jó sok szörppel öntsd nyakon
A rizskoch szinte a semmiből, egyszerűen összedobható édesség, akkor is jól jön, ha váratlan vendégek toppannak be, ugyanis nagy adagban készül.
Ha szereted a rizskochot, adj egy esélyt a kölesfelfújtnak is, az íze jóformán ugyanolyan, csak sokkal több rostot tartalmaz, így több ideig eltelít. A köles nagyon krémesre fő, tökéletes állaga lesz, cukorral, tejjel és vajjal keverve egészen mennyei.
Sokan azért nem fogyasztanak kölest, mert van egy kesernyés mellékíze, de ez könnyedén kiküszöbölhető: csak mosd át alaposan folyó víz alatt, akár többször is, mielőtt a lábasba teszed. Ha félsz, hogy így is keserű marad, áztasd be kb. fél órára, utána öblítsd át, és csak azután kezdd el a főzését.
A kölesfelfújt teljesen ugyanúgy készül, mint a rizskoch: első lépésként tejben kell puhára főzni, majd tojássárgájával, végül a tojáshabbal egybeforgatni. A kész desszertet aztán kínálhatod szörppel és lekvárral is, mindenhogy isteni.
A kölest alaposan, akár többször öbílítsük át folyó víz alatt, hogy ne legyen kesernyés mellékíze.
Tegyük egy lábasba, öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a cukrokat. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg a köles megpuhul, nagyjából 20 percig. Ha puha a köles, magába szívta a tej nagy részét, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a kockákra vágott vajat. Fedjük le 10 percre, majd tegyük félre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojásokat válasszuk szét: a fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot.
A tojásárgájákat keverjük bele a kihűlt köleses masszába, majd forgassuk bele óvatosan a tojáshabot is.
Vajazzunk ki egy kb. 20x26 centis tepsit. Öntsük bele a köleses masszát, egyengessük el.
Toljuk a sütőbe 30-35 percre, míg a teteje aranybarna lesz.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu