Krémesre sült rizskoch, ahogy a nagyi készítette: jó sok szörppel öntsd nyakon
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
A rizskoch szinte a semmiből, egyszerűen összedobható édesség, akkor is jól jön, ha váratlan vendégek toppannak be, ugyanis nagy adagban készül.
Az egyik legjobb és legegyszerűbb édesség a rizskoch, hisz csak rizst kell főzni, a tojást fehéredésig verni, egybekeverni, tepsibe simítani, aztán 25 perc múlva kész is a meleg desszert. Bőven elég porcukorral meghintve kínálni, de ha van otthon lekvár, az is mehet rá, sőt, szörppel is megöntözheted a meleg süteményt, finom és szaftos lesz tőle a régi kedvenc. Szörpök közül a legjobban a bodza illik a tésztához, de levendulát vagy málnát is használhatsz, sőt, még mentasziruppal is kipróbálhatod.
A rizskoch akkor jó, ha belül krémesre sül, úgyhogy nem szabad sűrűre főzni, ha mégis túl szilárd lenne, egy kevés tejjel javíthatsz a textúráján. Ha szeretnéd, a masszát dúsíthatod mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel is.
Rizskoch
Hozzávalók 6 személyre
- 20 dekagramm rizs (rövid szemű)
- 1 csipet só
- 5 deciliter víz
- 5 deciliter tej
- 4 darab tojás
- 5 dekagramm porcukor
- 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
- 3 dekagramm vaj
- 1 darab citrom
- szörp, lekvár, porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A rizst a sóval együtt, alacsony lángon főzzük puhára a tej és a víz keverékében.
A tojásokat a porcukorral, vaníliás cukorral verjük fehéredésig, majd a kihűlt rizzsel forgassuk egybe.
A rizses keverékbe forgassuk bele a vajat, a citrom facsart levét és reszelt héját.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt vagy vajjal alaposan kikent tepsibe (méret: 20x30), majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe és süssük meg 20-25 perc alatt.
A süteményt porcukorral meghintve vagy lekvárral meglocsolva tálaljuk, de ha különlegesebben kínálnánk, szurkáljuk meg a tetejét, amíg meleg, majd szörppel locsoljuk meg.
Fotó: Getty Images