Krémesre sült rizskoch, ahogy a nagyi készítette: jó sok szörppel öntsd nyakon

rcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizskoch szinte a semmiből, egyszerűen összedobható édesség, akkor is jól jön, ha váratlan vendégek toppannak be, ugyanis nagy adagban készül.

Az egyik legjobb és legegyszerűbb édesség a rizskoch, hisz csak rizst kell főzni, a tojást fehéredésig verni, egybekeverni, tepsibe simítani, aztán 25 perc múlva kész is a meleg desszert. Bőven elég porcukorral meghintve kínálni, de ha van otthon lekvár, az is mehet rá, sőt, szörppel is megöntözheted a meleg süteményt, finom és szaftos lesz tőle a régi kedvenc. Szörpök közül a legjobban a bodza illik a tésztához, de levendulát vagy málnát is használhatsz, sőt, még mentasziruppal is kipróbálhatod.

A rizskoch akkor jó, ha belül krémesre sül, úgyhogy nem szabad sűrűre főzni, ha mégis túl szilárd lenne, egy kevés tejjel javíthatsz a textúráján. Ha szeretnéd, a masszát dúsíthatod mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel is.

Rizskoch

rct

Hozzávalók 6 személyre

  • 20 dekagramm rizs (rövid szemű)
  • 1 csipet
  • 5 deciliter víz
  • 5 deciliter tej
  • 4 darab tojás
  • 5 dekagramm porcukor
  • 1 csomag (7 g) vaníliás cukor
  • 3 dekagramm vaj
  • 1 darab citrom
  • szörp, lekvár, porcukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A rizst a sóval együtt, alacsony lángon főzzük puhára a tej és a víz keverékében.

A tojásokat a porcukorral, vaníliás cukorral verjük fehéredésig, majd a kihűlt rizzsel forgassuk egybe.

A rizses keverékbe forgassuk bele a vajat, a citrom facsart levét és reszelt héját.

A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt vagy vajjal alaposan kikent tepsibe (méret: 20x30), majd toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe és süssük meg 20-25 perc alatt.

A süteményt porcukorral meghintve vagy lekvárral meglocsolva tálaljuk, de ha különlegesebben kínálnánk, szurkáljuk meg a tetejét, amíg meleg, majd szörppel locsoljuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük