
Melengető kölesleves sok zöldséggel: tejföllel és petrezselyemmel az igazi

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára
Ropogós

Sütőben sült, paradicsomos tészta: semmit nem kell előfőzni

Krémesre sült sütőtök lencsével töltve: tartalmas fogás a hideg napokra

Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás

Ropogós csirkefalatok chipsbundában: fél órán belül, air fryerben készül
Olcsó, laktató, ráadásul gyorsan és egyszerűen készül a kölesleves, adj egy esélyt neki, próbáld ki az ismert gabonafélét levesbetétként is.
A köles egy szuper, de méltatlanul mellőzött alapanyag: tökéletes túróhelyettesítő vegánok vagy laktózérzékenyek számára, isteni hamis túrógombóc készül belőle, de édes felfújt, puding, fasírt, sőt, még körözött alapja is lehet. Az alábbi receptben levesbetétként funkcionál, sűríti a levest, tartalmasabbá teszi, rizs helyett érdemes kipróbálni.
A köles rostban gazdag, már csak ezért is érdemes lenne beépíteni az étrendbe. Könnyű szétfőzni, úgyhogy figyelni kell, nem kell neki sok idő, de az sem probléma, ha picit kásásabb lesz. Ha zöldségekkel, pirospaprikával, tejföllel és petrezselyemmel dúsítod, isteni levest kapsz majd végeredményül.
Mivel gyorsan megfő, nem kell rá sok időt szánni, akár munka közben is összedobhatod, biztosan jóllaksz tőle, és feltölt energiával is a meleg leves.
Kölesleves

Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál olaj
- 3 közepes darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 0.5 darab karalábé
- 0.5 darab zeller
- 80 gramm köles
- 2 tk pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 gramm zöldborsó
- 150 gramm tejföl
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A zöldségeket készítsük elő, pucoljuk meg őket, a répákat vágjuk karikákra, a zellert és a karalábét kockákra – ha fás a zeller, elég félbevágni, hogy csak az íze főjön bele. A hagymát és a fokhagymát hagyjuk egészben.
A kölest öblítsük át.
Melegítsünk egy kevés olajat egy lábasban, dobjuk rá az összevágott zöldségeket. Pár percig dinszteljük őket, majd adjuk hozzá a kölest, keverjük át, picit pirítsuk. Szórjuk rá a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, keverjük egybe, majd öntsük fel kb. 1,5 liter vízzel. Dobjuk bele a hagymákat, szórjuk bele a zöldborsót. Várjuk meg, míg a leves forrni kezd, majd vegyük kisebbre a lángot, fedő alatt főzzük, míg a zöldségek és a köles megpuhul, kb. 15-20 percig.
A tejfölre szedjünk egy merőkanál levest, keverjük vele egybe, majd öntsük az egészet a többi leveshez. Melegítsük össze, majd szórjunk bele összeaprított petrezselymet.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors