Körtés crumble gyorsan, egyszerűen: melengető őszi desszert

Kortes-crumble-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a morzsasüti igazi őszi ínyencség: édes, lédús körte az alapja, és zabpelyhes morzsaréteg koronázza meg.

Ez a körtés crumble a világ egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető süteménye, mégis olyan hatást kelt, mintha sok időt töltöttél volna vele a konyhában. A kicsit bonyolultabb morzsasütikkel ellentétben ugyanis nincsen szükség alsó és felső tésztarétegre, és még a gyümölcsöt sem kell előkészítened, mielőtt a sütibe kerülne. Mindössze a magházat kell a körtéből kivágnod, felkockáznod, és máris mehet a sütőformába.

Erre jön a fűszeres-zabpelyhes-mandulalisztes morzsaréteg, ami aranybarnára pirul a sütőben. Az így készült desszert nemcsak gluténmentes, de egészséges rostokban is bővelkedik, és mivel a finomított cukor helyett kókuszvirágcukor édesíti, akár a diétádba is beillesztheted.

Körtés crumble

Kortes-crumble

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 közepes érett körte felkockázva
  • 6 ek nagy szemű zabpehely
  • 2 ek zabpehelyliszt
  • 2 ek mandulaliszt
  • 3 marék dió apróra vágva
  • 3 ek kókuszvirágcukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk
  • 3 ek kókuszolaj (szobahőmérsékletű)
Recept idők

Elkészítés:

Kevés kókuszolajjal kenjünk ki egy kb. 15x27 cm-es tepsit vagy jénait, és egyenletesen oszlassuk el benne a felkockázott körtét.

Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a még kemény kókuszolajat, és kézzel morzsoljuk szét. Egy viszonylag kemény, morzsálódó masszát kell kapjunk, amit ha ujjal összecsípünk, összetapad.

Szórjuk a zabpelyhes keveréket a körtékre, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 20-25 percig, vagy amíg a morzsaréteg szépen megpirul, és a körte megpuhul (de még nem pépes).

Azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük