Körtés crumble gyorsan, egyszerűen: melengető őszi desszert
Ez a morzsasüti igazi őszi ínyencség: édes, lédús körte az alapja, és zabpelyhes morzsaréteg koronázza meg.
Ez a körtés crumble a világ egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető süteménye, mégis olyan hatást kelt, mintha sok időt töltöttél volna vele a konyhában. A kicsit bonyolultabb morzsasütikkel ellentétben ugyanis nincsen szükség alsó és felső tésztarétegre, és még a gyümölcsöt sem kell előkészítened, mielőtt a sütibe kerülne. Mindössze a magházat kell a körtéből kivágnod, felkockáznod, és máris mehet a sütőformába.
Erre jön a fűszeres-zabpelyhes-mandulalisztes morzsaréteg, ami aranybarnára pirul a sütőben. Az így készült desszert nemcsak gluténmentes, de egészséges rostokban is bővelkedik, és mivel a finomított cukor helyett kókuszvirágcukor édesíti, akár a diétádba is beillesztheted.
Körtés crumble
Hozzávalók 6 adaghoz
- 6 közepes érett körte felkockázva
- 6 ek nagy szemű zabpehely
- 2 ek zabpehelyliszt
- 2 ek mandulaliszt
- 3 marék dió apróra vágva
- 3 ek kókuszvirágcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 0.5 tk só
- 3 ek kókuszolaj (szobahőmérsékletű)
Elkészítés:
Kevés kókuszolajjal kenjünk ki egy kb. 15x27 cm-es tepsit vagy jénait, és egyenletesen oszlassuk el benne a felkockázott körtét.
Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a még kemény kókuszolajat, és kézzel morzsoljuk szét. Egy viszonylag kemény, morzsálódó masszát kell kapjunk, amit ha ujjal összecsípünk, összetapad.
Szórjuk a zabpelyhes keveréket a körtékre, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 20-25 percig, vagy amíg a morzsaréteg szépen megpirul, és a körte megpuhul (de még nem pépes).
Azonnal fogyasszuk.
-
2024-03-10 11:08:01
-
2023-11-05 08:36:01
-
2023-10-23 09:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!