
Krémes burgonyaleves pirított gombával gazdagítva: tejfölös habarással lesz még finomabb

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sütőben sült kenyérpuding: szuper maradékmentő receptet mutatunk

Ropogós, aranybarnára sült feta sajtos tekercs: kész réteslap az alapja

Elronthatatlan joghurtos, epres muffin: csak keverd egybe a hozzávalókat

Mit kezdjünk a szikkadt kaláccsal és a húsvéti sonkával? Maradékfelhasználás okosan

Áfonyás sült zabkása: a rohanós reggelek megmentője
A krumplilevest az erőteljes zamatáról híres rókagomba teszi különlegessé.
A krumpli szerény alapanyag, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. Nem csak köretek, tartalmas főzelékek és levesek is készülhetnek belőle. A levesválaszték különösen gazdag, lehet nagyon egyszerű, magyaros ízvilágú, de krémesebb is. Az utóbbi vonalnál maradva, az egyik legkülönlegesebb változatban rókagomba dobja fel a levest.
A rókagomba az egyik legízletesebb fajta, aromája erőteljes, igaz, főzés során veszít belőle. Ez a fajta gomba nagyon egészséges, bővelkedik fehérjében, számos ásványi anyagot tartalmaz, ezeken kívül pedig D-vitaminban dúskál. A rókagomba szárítható, sőt, még a hibernálást is tűri. Intenzív aromája miatt érdemes felfedezni és különlegesebbé tenni vele a megszokott fogásokat.
Krémes burgonyaleves gombával

Hozzávalók 4 személyre
- 10 dekagramm rókagomba
- 1 fej hagyma
- 50 dekagramm krumpli
- 5 dekagramm vaj
- 5 dekagramm liszt
- 2 darab babérlevél
- 4 szem szegfűbors
- 0.5 teáskanál majoranna
- só és bors ízlés szerint
- 300 gramm tejföl
- olaj kevés
Elkészítés:
A hagymát vágjuk finomra és dinszteljük üvegesre a vajon, majd keverjük hozzá a megpucolt, közepes kockákra vágott krumplit. 3-5 perc utána forgassuk hozzá a lisztet és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval és borssal, tegyük bele a babérleveleket, szegfűborsot, majorannát, majd kis láng felett főzzük puhára a zöldséget.
A megtisztított gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg, majd 1-2 evőkanállal tegyünk a levesbe belőle, a maradékot tegyük félre a tálaláshoz.
A levesbe főzzük bele a tejföl felét, majd pépesítsük botmixer segítségével, utána a maradék tejfölt is keverjük bele. Főzzük rottyanásig, majd zárjuk el a lángot a fazék alatt.
Tálalásnál a maradék gombát kanalazzuk a levesre, de pirítóst is kínálhatunk mellé.
Fotó: Getty Images