Krémes burgonyaleves pirított gombával gazdagítva: tejfölös habarással lesz még finomabb

klcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplilevest az erőteljes zamatáról híres rókagomba teszi különlegessé.

A krumpli szerény alapanyag, mégis rengeteg lehetőséget rejt magában. Nem csak köretek, tartalmas főzelékek és levesek is készülhetnek belőle. A levesválaszték különösen gazdag, lehet nagyon egyszerű, magyaros ízvilágú, de krémesebb is. Az utóbbi vonalnál maradva, az egyik legkülönlegesebb változatban rókagomba dobja fel a levest.

A rókagomba az egyik legízletesebb fajta, aromája erőteljes, igaz, főzés során veszít belőle. Ez a fajta gomba nagyon egészséges, bővelkedik fehérjében, számos ásványi anyagot tartalmaz, ezeken kívül pedig D-vitaminban dúskál. A rókagomba szárítható, sőt, még a hibernálást is tűri. Intenzív aromája miatt érdemes felfedezni és különlegesebbé tenni vele a megszokott fogásokat.

Krémes burgonyaleves gombával

klct

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 dekagramm rókagomba
  • 1 fej hagyma
  • 50 dekagramm krumpli
  • 5 dekagramm vaj
  • 5 dekagramm liszt
  • 2 darab babérlevél
  • 4 szem szegfűbors
  • 0.5 teáskanál majoranna
  • só és bors ízlés szerint
  • 300 gramm tejföl
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk finomra és dinszteljük üvegesre a vajon, majd keverjük hozzá a megpucolt, közepes kockákra vágott krumplit. 3-5 perc utána forgassuk hozzá a lisztet és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval és borssal, tegyük bele a babérleveleket, szegfűborsot, majorannát, majd kis láng felett főzzük puhára a zöldséget.

A megtisztított gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg, majd 1-2 evőkanállal tegyünk a levesbe belőle, a maradékot tegyük félre a tálaláshoz.

A levesbe főzzük bele a tejföl felét, majd pépesítsük botmixer segítségével, utána a maradék tejfölt is keverjük bele. Főzzük rottyanásig, majd zárjuk el a lángot a fazék alatt.

Tálalásnál a maradék gombát kanalazzuk a levesre, de pirítóst is kínálhatunk mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük