Mutatós cukkinitészta: szénhidrátmentes köret diétázóknak
Ez a cukkinitészta a tökéletes választás, ha extra zöldséggel és rosttal szeretnéd kiegészíteni a tésztás fogásokat, de akár teljesen le is cserélheted rá a tésztát.
A szerethető nyári fogás egyszerűen és gyorsan az asztalra kerül. A készítés közben érdemes kóstolni, így folyamatosan alakíthatod az étel ízvilágát. Persze azért csak óvatosan, mert egykettőre azt fogod észrevenni, hogy megcsappant az étel mennyisége a fazékban. Ez a tésztás fogás annyira finom, hogy szó szerint eteti magát!
A cukkini semleges zamatú, bátran párosítható különböző fűszerekkel. Én most fokhagymát használtam, de oregánó és bazsalikom is elfér benne. Sajtból én most a jó öreg trappistát választottam, de ha igazán fantasztikusan szeretnéd tálalni, akkor parmezán vagy pecorino romano sajttal dolgozz. A cukkinis tésztának a citrom is jól áll, tálalásnál reszelt citromhéjjal is feldobhatod.
A tésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint. A főzőléből 2-3 merőkanálnyit tegyünk félre.
A megtisztított cukkinit reszeljük le.
Egy kevés olajat hevítsünk egy magas falú serpenyőben vagy edényben, majd dobjuk rá a finomra aprított vöröshagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá, majd 20-30 másodperc múlva a reszelt cukkinit is. A cukkinit fűszerezzük sóval és borssal, adjuk hozzá a tészta mentett levét vagy vizet, és gyakran kevergetve főzzük 8-10 percig. Forgassuk hozzá a joghurtot, és főzzük még 3-4 percig. Ezután a reszelt sajtot és a főtt tésztát is keverjük bele.
Az elkészült ételt még melegen tálaljuk fenyőmaggal és reszelt sajttal megszórva.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu