9 krumplis finomság, amit muszáj kipróbálni: édesburgonyás recepteket is mutatunk
Régen a szegények eledeleként hivatkoztak a burgonyára, mely nagyon sokféleképpen felhasználható, levesek, köretek és még rengetegféle finomság készülhet belőle.
Ha szereted a klasszikus, mamaféle kolbászos krumplilevest, ezt a német változatot is imádni fogod, sűrű, laktató és nagyon krémes. Nem csak burgonya kerül a lébe, répa, zeller és hagyma is gazdagítja, így ízekben gazdag, nagyon aromás lesz.
Mivel egy viszonylag sűrű levesről van szó, nem kell hozzá sok víz vagy alaplé, de természetesen hígabbra is készítheted, ha inkább azt preferálod. Hogy még selymesebb legyen, a növényi főzőkrémet se hagyd ki belőle, de ha nem szempont nálad a tejmentesség, akkor tejszínnel is feldobhatod.
A leves akkor az igazi, ha nem teljesen krémes, vannak benne répa- és krumplidarabok, úgyhogy ne pürésítsd le az egészet.
A zöldségeket pucoljuk és mossuk meg: a hagymát vágjuk finomra, a krumplit és a répát kockákra, a szárzellert szeletekre. A póréhagymát vágjuk hosszában félbe, majd szeletekre.
Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a vörös- és póréhagymát, dinszteljük addig, míg áttetsző nem lesz. Adjuk hozzá a krumplit, a répát, a zellert, a majoránnát és a szerecsendiót, forgassuk össze a zöldségeket, majd öntsük fel az alaplével. Forrásig melegítsük, majd vegyük kicsire a lángot, ízesítsük sóval, borssal, és fedő alatt, gyöngyözve főzzük 30 percig.
Ha már minden puha, húzzuk le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsük. Nem kell teljesen selymesre, az a jó, ha maradnak benne krumpli- és répadarabok.
Adjuk hozzá a növényi főzőkrémet, majd tegyük vissza a tűzre, 2-3 perc alatt melegítsük össze. Ha túl sűrű az ízlésünknek, alaplével hígítsuk.
Ezzel el is készült, melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu