Így használd a tahinit krémes tésztaszószként: egyszerű, gyors recept

Tahini-zoldseges-teszta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejmentes étkezés sosem volt még ennyire egyszerű: most egy szuper alternatívát mutatunk tejszínes tésztára, amely a citromtól egy igazán üde és könnyed vacsorává válik.

A tahini nemcsak a hummuszkészítés alapkelléke, vagy a különböző húsos-zöldséges ételek ízesítője lehet, hanem krémes tésztaszószként is felhasználható. Beszerezheted szupermarketekből, drogériákból vagy bioboltokból, de az ízletes szezámmagpasztát otthon is percek alatt elkészítheted, ráadásul töredék áron.

Ezt a tésztát a hétköznapi rohanásban is összedobhatod, és a felsoroltak mellett bármilyen más zöldséget is felhasználhatsz hozzá. Kevés hozzávalós, a tejet nem kell növényi italokkal vagy főzőkrémekkel pótolnod, mivel a tahinivel mindezeket kiválthatod. Ha tartalmasabbá tennéd ezt az ételt, adj hozzá egy csicseriborsó-konzervet.

Krémes tahinis tészta

Tahini-zoldseges-teszta-1

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g fussili (vagy más száraztészta)
  • 75 g tahini
  • 1 db citrom
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 3 ek olívaolaj + 1 ek. a szószhoz
  • 4 ek hideg víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 300 g vegyes zöldség (koktélparadicsom, gomba)
  • 0.5 tk
  • bors ízlés szerint
  • reszelt citromhéj ízlés szerint
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 csipet chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát tegyük oda főni enyhén sós vízben. 

A tésztaszószhoz keverjünk 3 evőkanál citromlevet a tahinipasztához, adjuk hozzá a sót és a borsot, a juharszirupot, az olívaolajat és a hideg vizet, majd alaposan keverjük össze.

Tisztítsuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket. A hagymát és a fokhagymát kezdjük el pirítani az olívaolajon, 2 perc után adjuk hozzá a félbevágott paradicsomot és a gombát, és sózás után együtt is pirítsuk őket további 3 percig. Adjuk a zöldségekhez az időközben megfőtt tésztát és a szószt, és kanalazzunk hozzá kb. félbögrényit a tészta főzővizéből. Állandó kevergetés mellett főzzük őket 2-3 percig, amíg a víz elpárolog, és a szósz ráragad a tésztára.

Reszelt citromhéjjal, chilipehellyel és friss bazsalikommal tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük