Libanoni padlizsánkrém: a baba ganoush mesésen füstös
A baba ganoush a magyaros padlizsánkrém közel-keleti, kissé felturbózott változata, amely viszont épp annyira eteti magát!
Ebbe a krémes mártogatósba kétféleképpen kerül bele a lazac: az egyik felét finomra vágjuk és kapribogyóval keverjük össze, míg a másik felét majonézzel, tejföllel és krémsajttal pürésítjük.
Így lesz gyönyörű, élénk színe a kencének, és mégis telt, füstölt lazacos íze. Díszítésként pedig olyan egyszerű növényt használunk, mint a friss metélőhagyma.
A kapribogyót csepegtessük le és vágjuk durvára. A friss fűszernövényeket öblítsük le, majd papírtörlővel itassuk fel róluk a felesleges vizet és aprítsuk fel őket. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk négyfelé.
A lazacot vágjuk fel apró darabokra. A lazac felét adjuk a hagymához, tegyük az aprítógépbe, és kisebb fokozaton aprítsuk őket tovább, darabosra.
Az aprítógépet tisztítsuk el, mert ismét szükség lesz rá.
A lazac másik felét tegyük a robotgépbe, majd adjuk hozzá a majonézt, a tejfölt, a krémsajtot, a citromhéjat és a citrom levét. Addig turmixoljuk, amíg a keverék szép, sima és krémes nem lesz.
Az elkészült krémes keveréket adjuk hozzá a korábban félretett hagymás, lazacos keverékhez. Adjuk hozzá a felaprított metélőhagymát, a kapribogyót és a kaprot is.
Óvatosan dolgozzuk össze az egészet, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tegyük át egy kisebb mártogatóstálba, díszítsük a tetejüket aprított metélőhagymával, majd tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu