![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Régi, szerény finomság a nagyi konyhájából: a krumplilaska filléres, de isteni
![164987342 437366934162672 8174721960999640521 n](https://kep.index.hu/1/0/3724/37247/372478/37247827_2843539_e9457561e3b781db57999ba4f45ff134_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyszerű alapanyagokból kerül a csoda az asztalra, amit magában is jólesik falatozni, de édes vagy sós töltelékkel is kipróbálható.
Néha jólesik felidézni a régi ízeket, azokat a szerény finomságokat, amelyek a nagyszüleink gyermekkorában voltak népszerűek. Mama ezeket a régi kincseket nekünk is elkészítette, elmesélte, hogyan ették hajdanán. Ilyenkor mindig magam előtt láttam kislányként, két nagy fonatjával, ahogy épp focizott vagy a templom kertben megbújva olvasott. Mikor hazaért, az anyukája gyakran vékonyan nyújtott krumplilaskával várta, amit lekvárral megkenve szeretett a legjobban.
Az egyszerű finomságot régen sparhelt tetején sütötték, ma marad a zsiradékkal kikent serpenyő. A tésztát nagyon vékonyra nyújtva is ki lehet sütni, akkor olyan lesz, mint a tortilla, de vastagabbra is lehet hagyni. Magában is jólesik beleharapni, de ki lehet próbálni lekvárral vagy sajttal, tejföllel és sonkával.
Erre figyelj a készítésénél!
A tészta elkészítésénél fontos, hogy a krumplit még melegen törd össze, utána viszont hűtsd ki, mert a meleg krumpli rengeteg lisztet vesz fel, a kihűlt viszont jóval kevesebbet, így sokkal finomabb lesz a krumplilaska. Sütésnél csak kevés zsiradékot használj, várd meg, míg tényleg forró lesz, mert ha nem kellően meleg a serpenyő, akkor a tészta megszívja magát az olajjal. A régi finomságot pogácsa formájában, sütőbe tolva is el lehet készíteni.
Krumplilaska
![klct](https://kep.index.hu/1/0/3724/37248/372480/37248087_bba890298800c0dbff3d30044a4cf4bf_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kilogramm krumpli
- só ízlés szerint
- liszt szükség szerint
- kevés olaj vagy zsír
Elkészítés:
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára.
Az elkészült krumplit még melegen törjük össze villa vagy burgonyanyomó segítségével, majd tegyük félre hűlni.
A kihűlt krumplihoz annyi lisztet adjunk, amennyit felvesz gyúrás közben, akkor jó, mikor lágy, jól formázható tésztát kapunk belőle.
A tésztát lisztezett felületen formázzuk henger alakúra, majd vágjunk kis darabokat belőle, ezeket nyújtófa segítségével nyújtsuk ki lepény alakúra.
A krumplis tésztát vékonyan kiolajozott, forró serpenyőben mindkét oldalán süssük aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!