Házi fűszervaj percek alatt: húsok mellé is isteni
A legtöbb húst, de főként egy jó steaket megillet egy fenséges fűszervaj is, amely megkoronázza. Ezúttal egy korianderes, fokhagymás fűszervajreceptet mutatunk.
Ez az íreknél népszerű burgonyás kenyér olyan, mint nálunk a krumplilángos. Egyedül az alakja más, mivel náluk úgy készül, mint egy elnegyedelt tortilla: ezért is hívják farlnak, ami az ír gael fardel szóból ered, és négy részt jelent.
Csupán 4 összetevő kell hozzá – krumpli, só, vaj és liszt – és az elkészítése sem bonyolult. Tökéletes reggeli kiegészítőjeként, akár kenyér helyett is, és magában, de feltéttel is bátran fogyaszthatod.
Vegyünk elő egy közepes méretű lábast.
A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk fel 4-5 darabra. Tegyük bele a lábasba, engedjük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd sózzuk meg (kb. 1,5 csipet só), és kb. 20 perc alatt főzzük puhára.
Ha a krumpli megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd tegyük át egy másik tálba és törjük össze, hogy pürés állagú legyen.
Ezután adjuk hozzá a lisztet, az olvasztott vajat és a maradék sót. Óvatosan keverjük össze, hogy tésztásabb állagot kapjunk.
Lisztezett felületen gyúrjuk át. Akkor jó, ha csak enyhén ragacsos a tészta.
A gombócot finoman lapítsuk ki, majd nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra. Fontos, hogy kör alakja legyen a kenyérnek, amikor kinyújtjuk, már ha tényleg ír beütést szeretnénk neki kölcsönözni.
Lisztezett kés segítségével vágjuk 4-6 egyenlő részre.
Vegyünk elő egy serpenyőt, amit enyhén hitsünk meg liszttel, majd tegyük bele a negyedeket/hatodokat, és közepes lángon, oldalanként 3-3 perc alatt süssük aranybarnára.
Sütés után rögtön tálaljuk is, hiszen melegében jó ez a fogás.
Fotók forrása: Getty Images
@sobors.hu