Így készül a kubai tépett marhahús: fűszeres és omlós

kubai-tepett-marha
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a szaftos, húsos étel olyan, akár a klasszikus marhapörkölt. Származását tekintve Spanyolországból ered, viszont meg sem állt Kubáig, ahol nemzeti étel lett.

Ennek az ételnek az eredeti, spanyol neve „ropa vieja”, ami tükörfordításban annyit jelent, hogy „régi ruha”. Hogy miért kaphatta ezt a nevet egy étel? Nos, valószínűleg amiatt a hasonlóság miatt, amit a tépett marhahús és a kopott, rongyos ruhák közt látott meg valaki egykoron. Ez azonban ne tévesszen meg, egy isteni, ízletes ételről van szó!

A legtökéletesebb húsválasztás hozzá a flank steak, ami amellett, hogy minőségi, még megfizethető is. Mindezt pedig még megspékeljük mindenféle fűszerrel, egy kis paradicsommal és némi fehérborral is.

Kubai tépett marhahús

kubai-tepett-marha

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kg flank steak
  • 3 tk
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek füstölt paprika
  • 2 tk kömény
  • 2 tk szárított oregánó
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 1 db paradicsom
  • 2 db babérlevél
  • 180 g olajbogyó
  • 4 g aprított koriander
Recept idők

Elkészítés:

A steaket vágjuk 4 téglalap alakú darabra, majd dörzsöljük be minden oldalukat a megadott mennyiségű só felével.

Vegyünk elő egy nagy lábast vagy fazekat, és forrósítsuk fel benne az olaj felét. A steakdarabokat oldalanként 2-2,5 perc alatt süssük meg, avagy kérgesítsük. 

Ha a steak elkészült, szedjük őket egy tányérra, és tegyük félre.

A kaliforniai paprikát mossuk meg, a hagymát tisztítsuk meg a héjától. A paprikát és a hagymát is vágjuk apró darabokra. A paradicsomot szintén mossuk meg és vágjuk apró kockákra. Az olajbogyókat vágjuk apró darabokra.

Ugyanabban az edényben, amiben a steakeket lesütöttük, hevítsük fel a maradék olajat és dobjuk rá a paprikát, illetve a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a maradék sót. Pirítsuk őket együtt kb. 5 percig.

Ezután adjuk hozzá a fokhagymát megtisztítva és nyomóval áttörve, a paradicsompürét, a füstölt paprikát, a köményt és az oregánót. Keverjük át alaposan, és főzzük 5-10 percig közepes vagy alacsony lángon, ameddig a zöldségek enyhén megpuhulnak.

Ezután adjuk hozzá a fehérbort, és addig főzzük folyamatos keverés mellett, ameddig a folyadék a felére nem csökken. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot és a babérleveleket. 

Ebbe a mennyei alapba pakoljuk bele a marhahúsdarabokat, adjunk hozzá vizet, éppen csak annyit, amennyi ellepi a húst. Forraljuk fel egyszer, majd vegyük le alacsonyra a lángot. 

Fedő alatt pároljuk a húst addig, amíg két villával könnyedén szétszedhetővé válik. A hús főzési ideje kb. 2-3 óra.

Ha a hús omlósra főtt, szedjük ki egy tányérra, villával szedjük szét, majd keverjük bele a pörköltös szószba. Forraljuk fel, és egészen addig főzzük, amíg a szaft el nem éri a kívánt sűrűséget. Ez kb. 5-10 percet vesz igénybe.

Utolsó lépésként adjuk hozzá az olajbogyódarabokat, főzzük további 5-10 percig, hogy az olajbogyó íze is elvegyüljön a többi mennyei fűszerrel, majd már tálalhatjuk is.

Köretként rizst – akár curryst is –, babot vagy sült főzőbanánt szokás mellé kínálni, a tetejét meghintve frissen aprított korianderlevéllel.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük