Pikáns kurkumás rizs fokhagymával keverve: ízletes köret kevés munkával

sárgarizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sárga rizsnek is hívják ezt a gyorsan elkészíthető, elképesztően aromagazdag köretet, amelyet akár magában is fogyaszthatsz.

A kurkuma nemcsak gyönyörű színt ad minden ételnek, hanem nagyon egészséges fűszer is, bizonyítottan gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Jellegzetes sárga színe és kissé kesernyés íze van. Érdemes tisztító turmixokba keverni, ez a kókuszos-ananászos csodát fog művelni a testeddel. A kurkuma egyébként a különféle curryk alapja is, készítsd akár csirkés, akár halas változatban. 

Ez a csodás fűszer zsírégető hatásáról is ismert, csökkenti a zsírszövetképződést. Itt elolvashatod, milyen hasonló hatású fűszereket érdemes beszerezned.

Az olyan egyszerű köretek, mint a rizs is különlegesebbek lesznek a kurkumától. Ha más módon tennéd izgalmassá a rizst, akkor készítsd el pirítva, zöldségekkel

Kurkumás rizs fokhagymával

sárgarizs recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 evőkanál vaj vagy kókuszolaj
  • 0.5 fej hagyma (közepes)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kurkuma (őrölt)
  • 250 gramm rizs (basmati)
  • 750 milliliter zöldségalaplé
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. 

Melegítsük fel a vajat vagy a kókuszolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a kétféle hagymát, és dinszteljük üvegesre körülbelül 2 perc alatt. Szórjuk bele a kurkumát, és keverjük össze, majd forgassuk hozzá a rizst is úgy, hogy mindenhol bevonja. Öntsük hozzá az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. Várjuk meg, amíg felforr, vegyük le az erősséget, és főzzük 15 percig. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre 5 percre tálalás előtt.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük