
Pikáns kurkumás rizs fokhagymával keverve: ízletes köret kevés munkával

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk

Mennyei bruschetta otthon: édes, érett paradicsomból a legfinomabb

Hűsítő citromos fagyi 3 hozzávalóból: gép nélkül készül

Frissítő uborkasaláta joghurttal: a legjobb kánikularecept

Paradicsomos töltött paprika jó kaprosan: bulgurral is kipróbálhatod
Sárga rizsnek is hívják ezt a gyorsan elkészíthető, elképesztően aromagazdag köretet, amelyet akár magában is fogyaszthatsz.
A kurkuma nem csak gyönyörű színt ad minden ételnek, hanem nagyon egészséges fűszer is, bizonyítottan gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású. Jellegzetes sárga színe és kissé kesernyés íze van. Érdemes tisztító turmixokba keverni, ez a kókuszos-ananászos csodát fog művelni a testeddel. A kurkuma egyébként a különféle curryk alapja is, készítsd akár csirkés, akár halas változatban.
Ez a csodás fűszer zsírégető hatásáról is ismert, csökkenti a zsírszövetképződést. Itt elolvashatod, milyen hasonló hatású fűszereket érdemes beszerezned.
Az olyan egyszerű köretek, mint a rizs is különlegesebbek lesznek a kurkumától. Ha más módon tennéd izgalmassá a rizst, akkor készítsd el pirítva, zöldségekkel.
Kurkumás rizs fokhagymával

Hozzávalók 4 személyre
- 2 evőkanál vaj vagy kókuszolaj
- 0.5 fej hagyma (közepes)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál kurkuma (őrölt)
- 250 gramm rizs (basmati)
- 750 milliliter zöldségalaplé
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
Melegítsük fel a vajat vagy a kókuszolajat egy lábasban, majd adjuk hozzá a kétféle hagymát, és dinszteljük üvegesre körülbelül 2 perc alatt. Szórjuk bele a kurkumát, és keverjük össze, majd forgassuk hozzá a rizst is úgy, hogy mindenhol bevonja. Öntsük hozzá az alaplevet, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. Várjuk meg, amíg felforr, vegyük le az erősséget, és főzzük 15 percig. Vegyük le a tűzről, és tegyük félre 5 percre tálalás előtt.
Fotó: Getty Images