Kiadós, szaftos csirkés curry: a sok fűszer teszi izgalmassá
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A különleges, intenzív aromával bíró fűszerek életre kelnek ebben a szaftos ételben, az ízek ott maradnak a szájban.
Az indiai konyhára jellemző, hogy bátran bánnak az ízesítőkkel, valóságos fűszerarzenált kell beszerezni egy-egy recept elkészítéséhez. A most bemutatott változatban is rengeteg fűszer van, főzés közben felszabadulnak az illatok, az elkészült fogás pedig ámulatba ejt majd a fogyasztása közben.
A curry jellegű ételeket jól lehet tunkolni, ezért lepénykenyér mindig elfér mellettük. A leggyakrabban naan vagy kulcha enyhén kovászos lapos kenyeret kínálnak melléjük, és persze rizst.
Szaftos, fűszeres csirkés curry
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál kurkuma
- olaj szükség szerint
- 1 darab fekete kardamom
- 2 darab zöld kardamom
- 2 darab szegfűszeg
- 1 darab babérlevél
- 1 rúd fahéj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 1 teáskanál koriander (őrölt)
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 darab paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 400 g joghurt
Elkészítés:
A húst vágjuk közepes méretű kockákra, a darabokat tegyük egy nagy tálba, fűszerezzük sóval, kurkumával.
Egy lábasban forrósítsunk kevés olajat, dobjuk rá a fekete és a zöld kardamomot, a szegfűszeget, babérlevelet, fahéjat és a vékonyan felszelt hagymát, pároljuk addig, amíg a hagyma aranybarna lesz.
Miután a hagyma megkapta a színt, adjuk hozzá a receptben írt maradék fűszert (füstölt paprika, koriander, Cayenne, kömény, gyömbér). A zúzott fokhagymát és a kockára vágott, hámozott paradicsomot is keverjük a hagymához, utána a felkockázott húst is forgassuk az alapanyagokhoz.
A húst pirítsuk addig, amíg színt kap, utána keverjük hozzá a joghurtot és közepes láng felett, fedő alatt főzzük (körülbelül 20-25 perc). Ennyi idő alatt a hús teljesen megpuhul.
A kész ételt rizzsel és lepénykenyérrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images