Kiadós, szaftos csirkés curry: a sok fűszer teszi izgalmassá

csccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges, intenzív aromával bíró fűszerek életre kelnek ebben a szaftos ételben, az ízek ott maradnak a szájban.

Az indiai konyhára jellemző, hogy bátran bánnak az ízesítőkkel, valóságos fűszerarzenált kell beszerezni egy-egy recept elkészítéséhez. A most bemutatott változatban is rengeteg fűszer van, főzés közben felszabadulnak az illatok, az elkészült fogás pedig ámulatba ejt majd a fogyasztása közben.

A curry jellegű ételeket jól lehet tunkolni, ezért lepénykenyér mindig elfér mellettük. A leggyakrabban naan vagy kulcha enyhén kovászos lapos kenyeret kínálnak melléjük, és persze rizst.

Szaftos, fűszeres csirkés curry

cscct

Hozzávalók 4 személyre

  • 60 dkg csirkemell- vagy csirkecombfilé
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál kurkuma
  • olaj szükség szerint
  • 1 darab fekete kardamom
  • 2 darab zöld kardamom
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1 darab babérlevél
  • 1 rúd fahéj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál koriander (őrölt)
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 darab paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g joghurt
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk közepes méretű kockákra, a darabokat tegyük egy nagy tálba, fűszerezzük sóval, kurkumával.

Egy lábasban forrósítsunk kevés olajat, dobjuk rá a fekete és a zöld kardamomot, a szegfűszeget, babérlevelet, fahéjat és a vékonyan felszelt hagymát, pároljuk addig, amíg a hagyma aranybarna lesz.

Miután a hagyma megkapta a színt, adjuk hozzá a receptben írt maradék fűszert (füstölt paprika, koriander, Cayenne, kömény, gyömbér). A zúzott fokhagymát és a kockára vágott, hámozott paradicsomot is keverjük a hagymához, utána a felkockázott húst is forgassuk az alapanyagokhoz.

A húst pirítsuk addig, amíg színt kap, utána keverjük hozzá a joghurtot és közepes láng felett, fedő alatt főzzük (körülbelül 20-25 perc). Ennyi idő alatt a hús teljesen megpuhul.

A kész ételt rizzsel és lepénykenyérrel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük