
Laktató, toszkán leves kelkáposztával: ropogós bacon koronázza meg
Tartalmas, ízekben gazdag és nagyon krémes a toszkán leves, amelynek a kelkáposzta, a krumpli és a darált hús a lelke.
Ez a testet és lelket is megmelengető leves igazi egylábasos étel. A sok friss zöldség mellett húsgombócok is főnek benne, és persze a tarhonya sem maradhat ki belőle, hogy biztosan tartalmas legyen.
Talán kevesen tudják, hogy ezt a variációt Olaszországban esküvőkön szokták felszolgálni, ahol ez az étel a sokszínűséget és gazdagságot szimbolizálja, hiszen tényleg minden van benne, aminek egy tisztességes levesben illik lennie.
A parmezán sajtot reszeljük le, a petrezselymet öblítsük le és vágjuk fel apróra. A sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel apróra. A hagymát szintén tisztítsuk meg, a zellert pedig öblítsük le. A hagymát vágjuk fel apróra, a zellert pedig kis kockákra. Tegyük félre az összes feldolgozott zöldséget.
Először készítsük el a húsgombócokat.
A darált húsokat tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a pankomorzsát, a parmezánt, a petrezselymet, a tojást, a sót, az oregánót és a borsot. Alaposan keverjük össze az egészet, amíg teljesen össze nem áll.
Ha kész, formázzunk a masszából kb. 2,5 cm-es gombócokat.
Egy lábasban hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. Közepes lángon tartva, adjuk hozzá a húsgombócokat, és oldalanként pirítsuk meg őket 3-3 perc alatt. Szedjük őket tányérra, és tegyük félre.
A lábast tegyük vissza a tűzhelyre, és közepes lángon, hozzáadva még 1 evőkanál olívalajat, enyhén pirítsuk le a zöldségeket: adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Kb. 6 perc alatt elkezdenek szépen megpirulni.
Ekkor hozzáadhatjuk a fokhagymát is. Kb. fél percig kevergetve pirítsuk, amíg illatozni nem kezd az egész. Ezután sózzuk és borsozzuk meg. Adjuk hozzá a lábashoz a bort, majd kapargassuk fel az aljáról a letapadt finomságokat. Ezután mehet bele az alaplé, amit felforralunk.
Csökkentve a lángot, adjuk hozzá a lábas tartalmához a húsgombócokat, illetve a tarhonyát, és főzzük kb. 8-10 percig.
Pár perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá a spenótot is, hogy meg tudjon fonnyadni.
Kóstoljuk meg a levest, és szükség esetén ízlés szerint fűszerezzük tovább sóval és borssal.
Tálaljuk forrón, és élvezzük ennek a gazdag levesnek az ízeit!
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu