Laktató tarhonyaleves sok zöldséggel: húsgombóc is kerül bele

2
Nyomtatás
laktato-tarhonyaleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tarhonyaleves híre, hiszitek, vagy sem, már Olaszországig is elért. Ott ugyanis esküvői levesként népszerű, extraként pedig húsgolyó is fő bele.

Ez a testet és lelket is megmelengető leves igazi egylábasos étel. A sok friss zöldség mellett húsgombócok is főnek benne, és persze a tarhonya sem maradhat ki belőle, hogy biztosan tartalmas legyen.

Talán kevesen tudják, hogy ezt a variációt Olaszországban esküvőkön szokták felszolgálni, ahol ez az étel a sokszínűséget és gazdagságot szimbolizálja, hiszen tényleg minden van benne, aminek egy tisztességes levesben illik lennie.

Laktató tarhonyaleves

laktato-tarhonyaleves

Hozzávalók 6 személyre

A húsgombóchoz:

  • 220 g darált marhahús
  • 220 g darált sertéshús
  • 30 g pankomorzsa
  • 45 g reszelt parmezán
  • 3 ek. petrezselyem
  • 1 db tojás
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. oregánó
  • 0.5 tk. bors
  • 2 ek. olívaolaj

A leveshez:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 2.2 liter alaplé
  • 180 g tarhonya
  • 150 g bébispenót
Recept idők

Elkészítés:

A parmezán sajtot reszeljük le, a petrezselymet öblítsük le és vágjuk fel apróra. A sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk fel apróra. A hagymát szintén tisztítsuk meg, a zellert pedig öblítsük le. A hagymát vágjuk fel apróra, a zellert pedig kis kockákra. Tegyük félre az összes feldolgozott zöldséget.

Először készítsük el a húsgombócokat.

A darált húsokat tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a pankomorzsát, a parmezánt, a petrezselymet, a tojást, a sót, az oregánót és a borsot. Alaposan keverjük össze az egészet, amíg teljesen össze nem áll.

Ha kész, formázzunk a masszából kb. 2,5 cm-es gombócokat.

Egy lábasban hevítsünk fel 2 evőkanál olívaolajat. Közepes lángon tartva, adjuk hozzá a húsgombócokat, és oldalanként pirítsuk meg őket 3-3 perc alatt. Szedjük őket tányérra, és tegyük félre.

A lábast tegyük vissza a tűzhelyre, és közepes lángon, hozzáadva még 1 evőkanál olívalajat, enyhén pirítsuk le a zöldségeket: adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert. Kb. 6 perc alatt elkezdenek szépen megpirulni.

Ekkor hozzáadhatjuk a fokhagymát is. Kb. fél percig kevergetve pirítsuk, amíg illatozni nem kezd az egész. Ezután sózzuk és borsozzuk meg. Adjuk hozzá a lábashoz a bort, majd kapargassuk fel az aljáról a letapadt finomságokat. Ezután mehet bele az alaplé, amit felforralunk.

Csökkentve a lángot, adjuk hozzá a lábas tartalmához a húsgombócokat, illetve a tarhonyát, és főzzük kb. 8-10 percig.

Pár perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá a spenótot is, hogy meg tudjon fonnyadni.

Kóstoljuk meg a levest, és szükség esetén ízlés szerint fűszerezzük tovább sóval és borssal.

Tálaljuk forrón, és élvezzük ennek a gazdag levesnek az ízeit!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon