Narancsos-mustáros pácban grillezett csirkemell: szaftos és vajpuha lesz a hús
A csirkemell a mai napig az egyik legkedveltebb húsrész, nem véletlenül: megfelelően készítve isteni finom, szaftos és omlós.
A sütőben indul, majd a grillen fejeződik be a sertésoldalas sütése, így egyszerre lesz omlós és vajpuha, illetve pirult és füstös a hús. Ahhoz, hogy igazán finom legyen, ne feledkezz meg az ízesítésről sem: most száraz páccal dolgoztunk, a fűszerkeveréket házilag kevertük ki.
Bár lassan készül a hús, a tényleges munka minimális vele, a nagy részét a sütő végzi. Az oldalast nem kötelező a grillre dobni, igaz, sokat ad hozzá a füstös aroma és a BBQ-szósz, de az omlós húst akár rögtön, a sütőből kivéve is kínálhatod.
Az oldalast hártyázzuk le, de hagyjuk egészben.
A mustáron, a BBQ-szószon és a húson kívül minden más hozzávalót keverjünk össze egy tálkában.
Készítsünk alufóliából két hosszú csíkot, akkorát, hogy majd bele tudjuk csomagolni az oldalast. Fektessük az oldalasokat az 1-1 alufóliacsíkra úgy, hogy az ívelt oldaluk (ahol leszedtük a hártyát) nézzen lefelé. Kenjük le az oldalasokat 1-1 evőkanál mustárral, majd szórjuk meg őket a fűszerkeverékkel, alaposan dörzsöljük bele. Fordítsuk meg őket, a másik felüket is kenjük le a mustárral, szórjuk be a fűszerrel.
Csomagoljuk be őket az alufóliába, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. A jól becsomagolt oldalasokat tegyük a sütőbe 2,5 órára. Ha azt szeretnénk, hogy szinte leessen a csontról, a belső hőmérsékletének kb. 90 fokosnak kell lennie.
Közben készítsük el a BBQ-szószt e szerint a recept szerint.
Melegítsük elő a grillt 180 fokra. Az oldalasokat csomagoljuk ki a fóliából.
Kenjük le őket a BBQ-szósszal, majd oldalanként 5-5 percig süssük a grillen, míg szépen megpirulnak.
A csontok mentén szeleteljük fel, majd rögtön kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu