Lassan sült sertésoldalas: házi fűszerkeveréket is mutatunk

lassan-sult-oldalas2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyszerre omlós és pirult, fűszeres és füstös az így készült oldalas, ha egyszer elkészíted, onnantól csak így fogod sütni!

A sütőben indul, majd a grillen fejeződik be a sertésoldalas sütése, így egyszerre lesz omlós és vajpuha, illetve pirult és füstös a hús. Ahhoz, hogy igazán finom legyen, ne feledkezz meg az ízesítésről sem: most száraz páccal dolgoztunk, a fűszerkeveréket házilag kevertük ki.

Bár lassan készül a hús, a tényleges munka minimális vele, a nagy részét a sütő végzi. Az oldalast nem kötelező a grillre dobni, igaz, sokat ad hozzá a füstös aroma és a BBQ-szósz, de az omlós húst akár rögtön, a sütőből kivéve is kínálhatod.

Lassan sült, fűszeres sertésoldalas

lassan-sult-oldalas

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg egész, csontos sertésoldalas
  • 4 ek mustár
  • 2 ek barna cukor
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 ek chilipor
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 ek vöröshagymapor
  • 1 tk fekete bors
  • 1 tk fehér bors
  • 1 ek
  • BBQ-szósz (recept a leírásban)
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalast hártyázzuk le, de hagyjuk egészben.

A mustáron, a BBQ-szószon és a húson kívül minden más hozzávalót keverjünk össze egy tálkában.

Készítsünk alufóliából két hosszú csíkot, akkorát, hogy majd bele tudjuk csomagolni az oldalast. Fektessük az oldalasokat az 1-1 alufóliacsíkra úgy, hogy az ívelt oldaluk (ahol leszedtük a hártyát) nézzen lefelé. Kenjük le az oldalasokat 1-1 evőkanál mustárral, majd szórjuk meg őket a fűszerkeverékkel, alaposan dörzsöljük bele. Fordítsuk meg őket, a másik felüket is kenjük le a mustárral, szórjuk be a fűszerrel. 

Csomagoljuk be őket az alufóliába, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.

Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. A jól becsomagolt oldalasokat tegyük a sütőbe 2,5 órára. Ha azt szeretnénk, hogy szinte leessen a csontról, a belső hőmérsékletének kb. 90 fokosnak kell lennie.

Közben készítsük el a BBQ-szószt e szerint a recept szerint.

Melegítsük elő a grillt 180 fokra. Az oldalasokat csomagoljuk ki a fóliából.

Kenjük le őket a BBQ-szósszal, majd oldalanként 5-5 percig süssük a grillen, míg szépen megpirulnak.

A csontok mentén szeleteljük fel, majd rögtön kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon