
Szaftos pörkölt sertésoldalasból: lecsós alap kerül alá

A kiadós pörkölt jó szaftos és ízletes, melyet akár a szabadban, bográcsban is elkészíthetsz a családdal és barátokkal.
Az én családomban a pörkölt nagy kedvenc, kiváltképp édesapám rajong a tartalmas fogásért. Minden napra egy új, remek pörköltrecepttel tud előállni, ami sertés-, marha- vagy csirkehúsból készül. A napokban is előrukkolt eggyel, egy igazi régi kedvenccel, melyet bográcsban is össze lehet dobni.
A lecsóalappal készülő pörköltben sertésoldalas fő vajpuhára. Ennek pedig idő kell, akár 2 órára is ugorhat a készítési idő. Az étel akkor van kész, ha a hús leválik a csontról. A pörkölt ízesítése személyfüggő, nálunk csípősen népszerű, ezért erős paprika és erős paprikakrém is kerül bele. A kész ételt kínálhatod házi nokedlivel, tarhonyával, héjában sült burgonyával és még kenyérrel is tunkolható. A savanyúról se feledkezz meg, e mellé az étel mellé kötelező!
-
2023-08-20 07:50:01
-
2023-06-11 07:50:02
-
2023-05-02 08:52:02
Sertésoldalas-pörkölt

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg sertésoldalas
- 2 darab sárga paprika
- 1 darab hegyes erős paprika
- 2 fej paradicsom
- 3 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- víz szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál majoránna
- 1 evőkanál csípős paprikakrém
Elkészítés:
Az oldalast a csont mentén daraboljuk fel és tegyük félre.
A paprikákat és a paradicsomot mossuk meg és daraboljuk fel tetszés szerint.
A megtisztított vöröshagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az összekészített zöldségeket, majd 4-5 perc után keverjük hozzá a pirospaprikát és az oldalast, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi, főzzük alacsony láng felett 100-120 percig, amíg a hús vajpuha lesz (akkor van kész, amikor a hús leválik a csontról).
Főzés közben a fűszerezésről se feledkezzünk meg, használjunk sót, borsot, majoránnát és csípős paprikakrémet, valamint az elfőtt vizet mindig pótoljuk (nekem nem kellett).
Fotók: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!