Szaftos pörkölt sertésoldalasból: lecsós alap kerül alá

porkolt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kiadós pörkölt jó szaftos és ízletes, melyet akár a szabadban, bográcsban is elkészíthetsz a családdal és barátokkal.

Az én családomban a pörkölt nagy kedvenc, kiváltképp édesapám rajong a tartalmas fogásért. Minden napra egy új, remek pörköltrecepttel tud előállni, ami sertés-, marha- vagy csirkehúsból készül. A napokban is előrukkolt eggyel, egy igazi régi kedvenccel, melyet bográcsban is össze lehet dobni.

A lecsóalappal készülő pörköltben sertésoldalas fő vajpuhára. Ennek pedig idő kell, akár 2 órára is ugorhat a készítési idő. Az étel akkor van kész, ha a hús leválik a csontról. A pörkölt ízesítése személyfüggő, nálunk csípősen népszerű, ezért erős paprika és erős paprikakrém is kerül bele. A kész ételt kínálhatod házi nokedlivel, tarhonyával, héjában sült burgonyával és még kenyérrel is tunkolható. A savanyúról se feledkezz meg, e mellé az étel mellé kötelező!

Sertésoldalas-pörkölt

sertésoldalas pörkölt ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg sertésoldalas
  • 2 darab sárga paprika
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 2 fej paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalast a csont mentén daraboljuk fel és tegyük félre.

A paprikákat és a paradicsomot mossuk meg és daraboljuk fel tetszés szerint.

A megtisztított vöröshagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá az összekészített zöldségeket, majd 4-5 perc után keverjük hozzá a pirospaprikát és az oldalast, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi, főzzük alacsony láng felett 100-120 percig, amíg a hús vajpuha lesz (akkor van kész, amikor a hús leválik a csontról).

Főzés közben a fűszerezésről se feledkezzünk meg, használjunk sót, borsot, majoránnát és csípős paprikakrémet, valamint az elfőtt vizet mindig pótoljuk (nekem nem kellett).

Fotók: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük