
Főzz be lecsót, míg tart a szezon: ezzel megéri feltölteni a kamrát

A házi lecsónak nincsen párja, zárd üvegbe a nyár zamatát tartósítószer hozzáadása nélkül.
A jó házi lecsóbefőtt titka a sok paprika, érdemes vegyesen használni, a sárga mellé hegyes erős is kerüljön. A lényeg, hogy mindig hibátlan, gyönyörű zöldséggel dolgozz. Hogy sokáig gond nélkül elálljon a befőtt, az üveg és a teteje tisztaságára is figyelj.
A hosszabb időre eltett befőttek készítésénél ajánlott tartósítószert is használni. Ha azonban nem vagy ennek a híve, akkor a sok só és a zsiradék segít, hogy biztonsággal tárold a lecsót. A betöltött üvegek tetejére érdemes olajból vagy zsírból tenni 1-2 evőkanállal. A zsiradék megakadályozza, hogy oxigént kapjon a lecsó.
A házi lecsóbefőtt készítésénél érdemes kóstolni, ellenőrizd a paprika ropogósságát. Ha roppanósan szeretnéd eltenni, akkor 30 percen belül elzárhatod a lángot a fazék alatt. A fűszerezést is érdemes ízlésre szabni, mehet bele fokhagyma vagy csípősebb paprika. Az eltett lecsó télen, a kamra polcáról levéve nagyon jól fog esni, melyet pörkölt vagy töltött káposzta készítésénél is használhatsz.
Lecsóbefőtt

Hozzávalók 4 pohárhoz
- 1 kg vöröshagyma
- 3 kg paprika (vegyesen is lehet)
- 1 kg paradicsom
- olaj vagy zsír szükség szerint (körülbelül: 1 dl)
- pirospaprika ízlés szerint
- só és bors ízlés szerint
- víz szükség szerint
Elkészítés:
A hagymát, paprikát, paradicsomot alaposan tisztítsuk meg, majd tetszőlegesen vágjuk fel.
Olajon vagy zsíron a hagymát dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a paprikát és a paradicsomot.
A zöldségekhez forgassuk hozzá a fűszereket, öntsük fel vízzel (majdnem annyival, amennyi ellepi a zöldségeket).
A lecsót alacsony láng felett főzzük 30-40 percig.
Még forrón adagoljuk steril üvegbe, majd száraz dunsztban 2-3 napig hagyjuk állni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!