Ellenállhatatlan ujjlenyomatsüti lekvárral: a tészta hihetetlenül omlós

lekvaros-ujjlenyomatsuti-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas, omlós ujjlenyomatsüti lekvárral töltve hihetetlenül egyszerű, mutatós és eteti magát.

A különféle aprósütik az év végi időszak nagy kedvencei, hisz mindig jó, ha van otthon valami finomság, amivel megkínálhatod a vendégeket, vagy magaddal vihetsz, ha összejövetelre mész. A klasszikus linzerkarika, a hókifli mellett készíts ujjlenyomatsütit, vagy ahogy még ismerheted, ökörszemet. A mennyei édesség onnan kapta a nevét, hogy hüvelykujjal alakítjuk ki a mélyedést a tészta közepén.

Nem nagy kihívás elkészíteni, sőt, még egyszerűbb a tésztát összeállítani, ha késes mixerre bízod a feladatot. Az alapreceptet variálhatod, feldobhatod a tésztát alkalomhoz illő fűszerekkel, ilyenkor fahéjat, diót, mandulát is keverhetsz bele. 

Lekváros ujjlenyomatsüti

ujjlenyomat-suti-recept

Hozzávalók 24 darabhoz

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 üveg lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük hozzá a sót, a kétféle cukrot, adjuk hozzá a tojást és a kis darabokra vágott vajat. Gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal, sima, rugalmas tésztát kell kapni.

A tésztából formázzunk körülbelül diónyi nagyságú golyókat, és rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyeljünk, hogy legyen közöttük elegendő hely, mert sütés közben tovább nőnek. 

A hüvelykujjunkkal készítsünk mélyedéseket a tésztagolyók közepébe. Kanalazzunk egy kevés lekvárt minden mélyedésbe.

Toljuk a tepsit előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon 12-15 percig, vagy amíg a szélek enyhén aranyszínűek nem lesznek. Hagyjuk a sütiket a tepsiben egy rövid ideig, mert melegen könnyen törnek.

Amikor teljesen kihűlnek, szórjuk meg porcukorral. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük