Ellenállhatatlan ujjlenyomatsüti lekvárral: a tészta hihetetlenül omlós
A vajas, omlós ujjlenyomatsüti lekvárral töltve hihetetlenül egyszerű, mutatós és eteti magát.
A különféle aprósütik az év végi időszak nagy kedvencei, hisz mindig jó, ha van otthon valami finomság, amivel megkínálhatod a vendégeket, vagy magaddal vihetsz, ha összejövetelre mész. A klasszikus linzerkarika, a hókifli mellett készíts ujjlenyomatsütit, vagy ahogy még ismerheted, ökörszemet. A mennyei édesség onnan kapta a nevét, hogy hüvelykujjal alakítjuk ki a mélyedést a tészta közepén.
Nem nagy kihívás elkészíteni, sőt, még egyszerűbb a tésztát összeállítani, ha késes mixerre bízod a feladatot. Az alapreceptet variálhatod, feldobhatod a tésztát alkalomhoz illő fűszerekkel, ilyenkor fahéjat, diót, mandulát is keverhetsz bele.
Lekváros ujjlenyomatsüti
Hozzávalók 24 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 20 dkg vaj
- 1 üveg lekvár
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük hozzá a sót, a kétféle cukrot, adjuk hozzá a tojást és a kis darabokra vágott vajat. Gyúrjuk össze gyors mozdulatokkal, sima, rugalmas tésztát kell kapni.
A tésztából formázzunk körülbelül diónyi nagyságú golyókat, és rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Arra ügyeljünk, hogy legyen közöttük elegendő hely, mert sütés közben tovább nőnek.
A hüvelykujjunkkal készítsünk mélyedéseket a tésztagolyók közepébe. Kanalazzunk egy kevés lekvárt minden mélyedésbe.
Toljuk a tepsit előmelegített sütőbe, és süssük 180 fokon 12-15 percig, vagy amíg a szélek enyhén aranyszínűek nem lesznek. Hagyjuk a sütiket a tepsiben egy rövid ideig, mert melegen könnyen törnek.
Amikor teljesen kihűlnek, szórjuk meg porcukorral.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-03-31 11:08:01
-
2024-03-15 09:24:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!