Így készül a klasszikus falafel: kívül ropog, belül krémes
Idézd fel a legfinomabb falafel ízét, amelyet valaha ettél, és most dőlj hátra, mert otthon is el tudod készíteni, ha követed ezt a receptet.
A falafel nagy gyengém, imádom sült krumplival és salátával falatozni, de simán csak tzatzikivel is jólesik. A finomság rajongóinak a hagyományos receptet érdemes újragondolniuk, így nem fognak ráunni, és felfedezhetnek valami újat, ami szintén fenséges. Ha nyitott vagy az ilyen újdonságokra, akkor próbáld ki brokkolival, cukkinivel vagy lencsével.
A lencsefalafel majdnem ugyanúgy készül, mint a csicseriborsós változat. A finomság fűszerezésével érdemes merésznek lenni, jól áll neki a pikáns zamat, ezért, ha vevő vagy a tüzesebb ízvilágra, akkor tört jalapeñóval, római köménnyel is feldobhatod. Az aranybarna falafelt kínálhatod pitával és mártogatóssal, és még főzelékfeltétként is megállja a helyét.
A lencsét egy éjszakára áztassuk hideg vízbe. Másnap öblítsük át és tegyük fel főni a megtisztított hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, sóval és borssal.
Ezután szűrjük le, a babérlevelet távolítsuk el, majd a lencsét, hagymát, fokhagymát és a petrezselymet daráljuk simára. A masszához adjuk a tojást, zsemlemorzsát és Cayenne-borsot, majd keverjük egybe, és formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat vagy pogácsákat.
A golyókat vagy pogácsákat forgassuk zsemlemorzsába, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu