Laktató paradicsomos lencsesaláta: hidegen vagy melegen is nagyon finom
Ez a fantasztikus fetás-paradicsomos lencsesaláta akkor az igazi, ha elkészítés után a hűtőben pihenteted, hogy az ízei jól összeérjenek.
Újév napján a legtöbb családban hagyományosan pénz- és szerencsehozó ételek kerülnek az asztalra, lencsét azért kell ennünk, hogy sok pénzünk legyen. Számtalan módon elkészítheted, salátát, fasírtot vagy akár főzeléket is gyorsan össze tudsz dobni belőle.
Füstölt tarjával vagy csülökkel ínycsiklandó a végeredmény, de akár kolbásszal is gazdagíthatod a lencsefőzeléket. Sokat dob rajta, ha mustárt is keversz hozzá.
A főzési idő a füstölt hústól függően változhat. Feltétlenül áztasd a lencsét hideg vízbe főzés előtt, hogy gyorsabban elkészüljön.
A lencsét válogassuk át, alaposan mossuk meg, majd áztassuk hideg vízbe legalább egy órára.
Kockázzuk fel az átmosott füstölt húst egyforma nagyságú darabokra, majd a kétféle hagymával és a babérlevéllel tegyük fel főni. Főzzük körülbelül egy órán át, majd tegyük hozzá a lecsepegtetett lencsét.
Öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amennyi mindent ellep. Főzzük közepes lángon addig, míg a lencse meg nem puhul. Ez körülbelül 25 perc.
Közben keverjük csomómentesre a lisztet a tejföllel, adjunk hozzá keveset a forró főzőléből, majd öntsük az egészet a lencséhez. Ízesítsük a főzeléket mustárral és ecettel, és rottyantsuk össze.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu