Isteni zabpehelykenyér magvakkal – Se keleszteni, se dagasztani nem kell
Tele van ropogós magvakkal, kellemesen laktat és nagyon egészséges ez a zabpehelykenyér, ráadásul napokig puha marad.
Kenyeret sütni nem nagy ördöngösség, főleg, ha ezt a dagasztás nélküli változatot készíted el. Magvakkal és zabpehellyel készül, így ízében is nagyon izgalmas, talán ez lett az eddigi legfinomabb kenyér, amit valaha sütöttem.
Bár dagasztani nem kell, keleszteni duplán is, úgyhogy szánd rá az időt, minél tovább kel, annál levegősebb lesz. Ha időd engedi, tedd a tésztát a hűtőbe 1 éjszakára, de ha csak 2-3 órád van rá, úgy sem fogsz benne csalódni.
A magok nemcsak a tésztába, hanem a kenyér tetejére is kerülnek, roppannak rajta sütés után.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és az élesztőt, majd keverjük bele a zabpelyhet, a magvakat és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze a meleg vizet és a mézet. Öntsük a keveréket a száraz hozzávalókra, majd keverjük össze, először spatulával, utána kézzel, míg nagyjából egy gombóc nem lesz belőle. A tészta nagyon ragacsos lesz, de ez nem baj.
Takarjuk le a tálat, tegyük meleg helyre, majd hagyjuk kelni 1-2 óráig, vagy míg a duplájára nem nő. (Ha több időnk van, érdemes a hűtőben keleszteni egy éjszakát, de akár 2 napot is.)
Lisztezzük meg a munkafelületet és a kezünket, majd formázzunk a tésztából egy cipót.
Tegyük a cipót egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd szórjuk a tetejére a zebpelyhet és a magvakat, ha szükséges, picit nyomkodjuk bele. Fedjük le a tésztát, hagyjuk pihenni 45 percig.
Közben melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Ha a kenyér kelés közben elvesztette a formáját, újra készítsünk belőle cipót. Egy éles késsel vágjunk X-et a tésztagombócba kb. 1 centi mélyen.
A sütő alsó harmadába tegyünk egy vízzel töltött tepsit/serpenyőt, így a gőztől ropogósabb lesz a kenyér külseje.
Tegyük a kenyeret a sütő középső rácsára, majd süssük 40-45 percig. Akkor jó, mikor a belső hőmérséklete 90 fokos, de úgy is ellenőrizhetjük, hogy megkopogtatjuk, akkor jó, mikor kong.
Vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk pihenni 10-20 percig, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu