![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
7 tartalmas leves, amiben a krumpli a főszereplő: isteni receptek egy csokorban
A mamaféle zellerrel dúsított krumplilevestől a kifinomult krémes burgonyaleveseken át mutatjuk, milyen kanalazható csodák készülhetnek a zöldségből.
A krumplileves nagy kedvenc a hazai konyhában, sokféle recept szerint kipróbálható. Jólesik szerényebben készítve, és persze bőségesebben is. Most egy gazdagabb verziót ajánlunk, melyben húsgombóc kerül a levesbe.
A krumplileves lelke a zeller, így ebbe a verzióba is kerül. Ha szeretnéd, akkor a zeller zöldjét is beleteheted, így csak finomabb és gusztusosabb lesz. A zellergumót le is reszelheted, vagy apróra is kockázhatod. Ha pedig szereted a csípőset, akkor 1-2 evőkanál csípős paprikakrémet is adhatsz a leveshez.
A darált húst keverjük egybe a sóval, borssal, fokhagymakrémmel, hagymakrémmel, majoránnával és a tojással. Ezután formáljunk belőle tetszés szerinti golyókat.
A krumplit tisztítsuk meg, majd tetszés szerint kockázzuk fel, és engedjünk rá hideg vizet, amíg nem használjuk, így nem barnul meg.
A hagymát tisztítsuk meg, és vágjuk finomra.
Az előkészített húsgombócokat kevés olajon pirítsuk le, majd tegyük félre.
Vegyünk elő egy nagyobb méretű lábast, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre a hagymát. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a krumplit, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
A levest fűszerezzük sóval, borssal, házi ételízesítővel, és a félbevágott zellergumót is adjuk hozzá. A levest főzzük 15-20 percig, utána a húsgombócokat is tegyük bele, és főzzük még addig, amíg a krumpli megpuhul. Ha szeretnénk, akkor tejfölt is főzhetünk a levesbe, amit petrezselyemmel megszórva kínáljunk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu