Így készül a sűrű, szaftos máltai lecsó: a kapunata nagyon laktató
A lecsó nem csak a magyar konyha ékköve, más nemzetek fogásai közt is megtalálható, helyi ízekkel készítve.
A lecsó a magyar konyha nagy kedvence, mely egész évben összedobható, nyáron azonban kötelező. Rengetegféle szuper lecsóreceptet lehet kipróbálni: van, aki csak hagyma, paprika és paradicsom hármasából készíti, de sokan kolbásszal, káposztával, cukkinivel, tojással vagy épp csirkemájjal dúsítva teszik az asztalra.
Az elkészült lecsó sokféle körettel kínálható. Jólesik rizzsel, tarhonyával, bulgurral, kenyérrel tunkolva, de a legjobb nokedlivel kínálva. A galuskát akár nagyobb darabokban is a zöldségekhez szaggathatod.
A szalonnát vágjuk apró kockákra. A kolbászt karikázzuk fel.
A hagymát, paprikákat, paradicsomot és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel tetszés szerint.
Az előkészített szalonnát kezdjük el lepirítani, majd 5-8 perc múlva dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, paprikákat és paradicsomot.
A lecsót fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, majd 5-8 perc után a kolbászt is keverjük hozzá, és gyakran kevergetve főzzük még 8-10 percig.
Nokedlitippek:
A nokedli kétféle módon kínálható a lecsó mellé. Ha szeretnénk, akkor a bevált recept szerint szaggassuk ki a galuskát, majd szedjük rá a lecsót. A receptet ide kattintva találjuk.
A másik megoldás, hogy a készülő lecsóhoz adunk vizet, és deszkáról szaggatunk nagyobb galuskákat a zöldségekhez. Ez főleg a bográcsos változatoknál jó választás.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu