Házi foszlós kalács kakaós töltelékkel: eteti magát, olyan finom
A puha tészta kakaós töltelékkel készül, igazi nagyirecept, mely édes reggelinek is beillik, és vendégvárónak is tökéletes.
Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az izraeli fonott kalács, a babka. A sütemény számtalan ízesítésben készülhet, az egyik legnépszerűbb a csokoládés változat, de most az ünnepre való tekintettel egy mákos verziót hoztunk.
Ezt a receptet bátran ajánljuk azoknak is, akik félnek a bejglisütéstől: a babkánál ugyanis nemhogy nem probléma, ha kireped, éppen ellenkezőleg: úgy kell összefonni a feleket, hogy a töltelék kívülről is látható legyen.
Hogy igazán finom és puha legyen a sütemény, a kisült kalácsot érdemes átkenni cukorsziruppal, ez a köbre emeli az élményt.
A mákos babka elkészítését a kelt tésztával kezdjük.
Langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, adjunk hozzá a cukorból egy evőkanállal, majd rakjuk félre 4-5 percre.
Egy tálba szitáljunk lisztet, ezután dolgozzuk össze a maradék cukorral és a puha margarinnal. Amint felfut az élesztő, egy tojássárgájával együtt adjuk hozzá a liszthez. Kézzel vagy robotgép segítségével dagasszunk rugalmas tésztát, majd 25 percre tegyük félre kelni.
Ameddig a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A vizet keverjük össze a cukorral, és addig hevítsük a tűzhelyen, ameddig fel nem olvad a cukor. A cukorszirupot öntsük a darált mákhoz a baracklekvárral együtt.
A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre, majd nyújtsuk őket négyzet alakúra, kenjük meg a mákos töltelékkel, ezután szorosan tekerjük fel.
Egy tésztavágó vagy kés segítségével hosszában vágjuk félbe a feltekert tésztát úgy, hogy a teteje/vége maradjon egyben. Fonjuk össze a két részt úgy, hogy a vágott, töltelékes felük nézzen felfelé. Helyezzük egy-egy kenyérformába, és 30 percig pihentessük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süssük puhára.
A tökéletes eredményért készítsünk egy újabb adag cukorszirupot, amellyel kenjük le az elkészült babkákat.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu