Foszlós mákos babka bejgli helyett: ennél nem baj, ha látszik a töltelék

4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Foszlós, vajas tészta és gazdag, mákos töltelék: ez a babka, az izraeli fonott kalács, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az izraeli fonott kalács, a babka. A sütemény számtalan ízesítésben készülhet, az egyik legnépszerűbb a csokoládés változat, de most az ünnepre való tekintettel egy mákos verziót hoztunk.

Ezt a receptet bátran ajánljuk azoknak is, akik félnek a bejglisütéstől: a babkánál ugyanis nemhogy nem probléma, ha kireped, éppen ellenkezőleg: úgy kell összefonni a feleket, hogy a töltelék kívülről is látható legyen. 

Hogy igazán finom és puha legyen a sütemény, a kisült kalácsot érdemes átkenni cukorsziruppal, ez a köbre emeli az élményt.

Mákos babka

makos-babka

Hozzávalók 2 darabhoz

Tészta:

  • 300 ml tej
  • 25 g friss élesztő
  • 500 g búzaliszt
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g margarin
  • 1 db tojássárgája

Töltelék:

  • 1 dl víz
  • 130 g kristálycukor
  • 380 g darált mák
  • 250 g baracklekvár

Cukorszirup:

  • 1 dl víz
  • 100 g kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A mákos babka elkészítését a kelt tésztával kezdjük.

Langyos tejben morzsoljuk el az élesztőt, adjunk hozzá a cukorból egy evőkanállal, majd rakjuk félre 4-5 percre.

Egy tálba szitáljunk lisztet, ezután dolgozzuk össze a maradék cukorral és a puha margarinnal. Amint felfut az élesztő, egy tojássárgájával együtt adjuk hozzá a liszthez. Kézzel vagy robotgép segítségével dagasszunk rugalmas tésztát, majd 25 percre tegyük félre kelni.

Ameddig a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A vizet keverjük össze a cukorral, és addig hevítsük a tűzhelyen, ameddig fel nem olvad a cukor. A cukorszirupot öntsük a darált mákhoz a baracklekvárral együtt. 

A megkelt tésztát osszuk két egyenlő részre, majd nyújtsuk őket négyzet alakúra, kenjük meg a mákos töltelékkel, ezután szorosan tekerjük fel.

Egy tésztavágó vagy kés segítségével hosszában vágjuk félbe a feltekert tésztát úgy, hogy a teteje/vége maradjon egyben. Fonjuk össze a két részt úgy, hogy a vágott, töltelékes felük nézzen felfelé. Helyezzük egy-egy kenyérformába, és 30 percig pihentessük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süssük puhára. 

A tökéletes eredményért készítsünk egy újabb adag cukorszirupot, amellyel kenjük le az elkészült babkákat.  

Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon