Házi foszlós kalács kakaós töltelékkel: eteti magát, olyan finom

Házi kakaós kalács cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A puha tészta kakaós töltelékkel készül, igazi nagyirecept, mely édes reggelinek is beillik, és vendégvárónak is tökéletes.

Az ősz beköszöntével a sütni szeretők egyre többet hódolnak kedvenc időtöltésüknek, az édes finomságok gyártásának. Én is az ő táborukat erősítem, főleg kelt tésztákat és sós vagy édes péksüteményeket készítek. Az egyik nagy kedvenc a kakaós kalács, mely a mamám receptje szerint sül.

A puha tészta töltelékben gazdag, amit egy kis fahéjjal bátran fel lehet turbózni. A kalács sütésénél érdemes fóliával letakarni a tésztát, mert úgy nem fog annyira megbarnulni a teteje. A finomság édes reggelinek is tökéletes, a csomagolást is jól bírja, és vendégvárónak is tökéletes.

Házi kakaós kalács

Házi kakaós kalács ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 1.5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 0.5 dl tejföl
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olvasztott vaj a tészta kenéséhez
  • 1 darab tojás (tetejére)
  • porcukor a tálaláshoz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot (1 evőkanál) és a porélesztőt, szórjunk rá 1 csipet lisztet, majd letakarva 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet a sóval, porcukorral és a vaníliás cukorral forgassuk egybe. Ezután adjuk hozzá a vajat, tejfölt és a felfutott élesztőt, majd dagasszunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, kevés tejet adjunk hozzá.)

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk ki téglalap alakúra.

A kakaót keverjük össze a cukorral.

A kinyújtott tésztát kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá a kakaót. Ezután tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt kenyérformába.

A formába helyezett süteményt takarjuk le konyharuhával, és 30 percig pihentessük. Ezután kenjük le a tészta tetejét felvert tojással, és toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe 35-40 percre (sütőtől függően 5-10 perccel több is lehet a sütési idő).

A kész kalácsot helyezzük sütőrácsra, várjuk meg, míg kihűl, utána szeleteljük fel. Ha szeretnénk, porcukrot is szórhatunk rá.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük