
A tökéletes rétes anyukám receptje szerint: házi tésztával az igazi
Az igazi falusi rétes kézzel nyújtva készül, rugalmas, könnyen lehet húzni, nem szakad, jól viseli a sok tölteléket.
A finom házi rétes kézzel nyújtott tésztából készül, de bolti réteslappal is kivitelezhető a recept. Ha van időd és energiád, akkor feltétlen próbáld ki a házilag készült tésztát, mert az tényleg semmihez sem fogható! Egyszerűen összedobható, főleg, ha géppel készül, kézzel kicsit időigényesebb, akár 20 percig is tarthat a dagasztása.
Az elkészült rétest vastagon szórd meg porcukorral, de ha szeretnéd, tejszínhabot és vaníliafagyit is kínálhatsz mellé. Ha pedig nem kapsz cseresznyét, meggyel próbáld ki a receptet!
A tészta hozzávalóit mérjük keverőtálba és dagasszuk hólyagosra. Ezután takarjuk le konyharuhával és pihentessük 1 órát.
A tésztát tiszta konyharuhán, enyhén olajos kézzel húzzuk ki (belülről kifelé).
A tésztát locsoljuk meg kevés zsírral.
A mákot keverjük össze a porcukorral és a citrom reszelt héjával. Ezután szórjuk a zsírral locsolt tésztára a cseresznyével együtt. A tésztát a konyharuha segítségével tekerjük fel.
A rétest helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg zsírral. Ezután toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Az elkészült rétest porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu