
Tejszínes, mandulás szelet: egy elfeledett, mennyei recept

Most a régi dolgokra fókuszálva egy különleges, tejszínes, mandulás süti receptjét fogjuk elkészíteni, aminek az evését egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Régen minden jobb volt, mondogatta sokszor nagymamám, aki nagyon szerette a régi, klasszikus dolgokat, ételeket és szokásokat. Ez a mandulás süti is egy gyerekkori recept, és sokkal több, mint egy egyszerű piskóta, amit megszórunk mandulával. Ez olyan, akár egy alföldi vers, egy költemény, ami a maga egyszerűségében mégis megannyi értékes összetevőt hordoz.
A tejszín hallatán felmerülhet a kérdés, hogy ebből végül is akkor miért nem egy krémes süti készül? És hogy hogyan is kerül bele egyáltalán a tejszín, és miért? És ki hallott már olyat, hogy egy sütit csoki- és citrommáz helyett forró vajjal öntenek le?
Nos, bizonyos évtizedekben ez nem csupán szóbeszéd volt, hanem a desszertkészítés elidegeníthetetlen részét képezte. Most pedig megmutatjuk, hogy miért is volt ez anno annyira kedvelt pillanatképe a sütemények elkészítésének!
-
2022-10-04 08:52:01
-
2022-02-18 08:32:02
-
2021-03-17 08:32:01
Mandulás szelet

Hozzávalók 10 darabhoz
A sütihez:
- 35 dkg finomliszt
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2.5 dl tejszín
- 3 db tojás
- 1 csomag sütőpor
A süti tetejére:
- 150 g szeletelt mandula
- 2 ek kristálycukor
A süti locsolásához:
- 2 dl tejszín
- 12 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínnel.
A tojásokat keverjük össze a sütőporral, majd a kettőt keverjük össze egymással.
Ha már szép, homogén a massza – nem folyós –, akkor vegyünk elő egy 25x35 cm-es tepsit, kenjük ki vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát.
A szeletelt mandulát keverjük össze a 2-3 evőkanál kristálycukorral, majd alaposan szórjuk meg vele a tészta felszínét.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és 25 perc alatt süssük készre a sütit.
Amíg a süti sül, készítsük el a tetejére az öntetet.
Ehhez a 15 dkg vajat és a 2 dl tejszínt tegyük egy lábosba, és kezdjük el melegíteni, majd forraljuk fel.
Ha felforrt, kapcsoljuk le a lángot, de a lapról még ne vegyük le, hogy ne hűljön ki és szilárduljon meg még azelőtt, hogy a sütire locsolnánk.
Amikor a süti megsült, vegyük ki a sütőből, és bátran locsoljuk meg a vajas-tejszínes keverékkel. A lényeg, hogy a süti még melegen megszívja magát az öntettel.
Utána várjuk meg, amíg a süti teljesen kihűl, szeleteljük fel és élvezzük azt az egészen új ízélményt, amit egy vajas öntet tud tenni egy egyszerű, piskótajellegű sütivel, amit extraként mandularéteg is beborít.
Tipp:
Ha igazán édesszájúak vagyunk, akkor a vajas-tejszínes öntethez adhatunk egy kávéskanál porcukrot is. Ettől még édesebb lesz a süti felszíne, és ezzel itatódik majd át a tészta is.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!