Tejszínes, mandulás szelet: egy elfeledett, mennyei recept

mandulas-szelet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Most a régi dolgokra fókuszálva egy különleges, tejszínes, mandulás süti receptjét fogjuk elkészíteni, aminek az evését egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Régen minden jobb volt, mondogatta sokszor nagymamám, aki nagyon szerette a régi, klasszikus dolgokat, ételeket és szokásokat. Ez a mandulás süti is egy gyerekkori recept, és sokkal több, mint egy egyszerű piskóta, amit megszórunk mandulával. Ez olyan, akár egy alföldi vers, egy költemény, ami a maga egyszerűségében mégis megannyi értékes összetevőt hordoz.  

A tejszín hallatán felmerülhet a kérdés, hogy ebből végül is akkor miért nem egy krémes süti készül? És hogy hogyan is kerül bele egyáltalán a tejszín, és miért? És ki hallott már olyat, hogy egy sütit csoki- és citrommáz helyett forró vajjal öntenek le? 

Nos, bizonyos évtizedekben ez nem csupán szóbeszéd volt, hanem a desszertkészítés elidegeníthetetlen részét képezte. Most pedig megmutatjuk, hogy miért is volt ez anno annyira kedvelt pillanatképe a sütemények elkészítésének!

Mandulás szelet

mandulas-szelet

Hozzávalók 10 darabhoz

A sütihez:

  • 35 dkg finomliszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2.5 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 1 csomag sütőpor

A süti tetejére:

  • 150 g szeletelt mandula
  • 2 ek kristálycukor

A süti locsolásához:

  • 2 dl tejszín
  • 12 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd a tejszínnel. 

A tojásokat keverjük össze a sütőporral, majd a kettőt keverjük össze egymással. 

Ha már szép, homogén a massza – nem folyós –, akkor vegyünk elő egy 25x35 cm-es tepsit, kenjük ki vajjal, vagy béleljük ki sütőpapírral, és öntsük bele a masszát. 

A szeletelt mandulát keverjük össze a 2-3 evőkanál kristálycukorral, majd alaposan szórjuk meg vele a tészta felszínét.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és 25 perc alatt süssük készre a sütit. 

Amíg a süti sül, készítsük el a tetejére az öntetet. 

Ehhez a 15 dkg vajat és a 2 dl tejszínt tegyük egy lábosba, és kezdjük el melegíteni, majd forraljuk fel. 

Ha felforrt, kapcsoljuk le a lángot, de a lapról még ne vegyük le, hogy ne hűljön ki és szilárduljon meg még azelőtt, hogy a sütire locsolnánk.

Amikor a süti megsült, vegyük ki a sütőből, és bátran locsoljuk meg a vajas-tejszínes keverékkel. A lényeg, hogy a süti még melegen megszívja magát az öntettel. 

Utána várjuk meg, amíg a süti teljesen kihűl, szeleteljük fel és élvezzük azt az egészen új ízélményt, amit egy vajas öntet tud tenni egy egyszerű, piskótajellegű sütivel, amit extraként mandularéteg is beborít.

Tipp:

Ha igazán édesszájúak vagyunk, akkor a vajas-tejszínes öntethez adhatunk egy kávéskanál porcukrot is. Ettől még édesebb lesz a süti felszíne, és ezzel itatódik majd át a tészta is. 

Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük