Roppanós mandulás keksz percek alatt: kávé vagy tea mellé kötelező

Mandulas-keksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a mandulás keksz a világ egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb süteménye: ha egy gyorsan összedobható desszertet keresel, ami vendégvárónak is beillik, akkor megtaláltad a tökéleteset.

Ez a mandulás változat a mogyoróvajas keksz mintájára készül: nemcsak finom desszert lehet, hanem a reggeli kávé mellé és tízóraira is megállja a helyét. A mandulától egy kellemes, semmihez sem fogható aromája lesz, amelyet csak felerősítenek a keksz tetejére szórt mandulaszeletek.

Ennél a receptnél kifejezetten fontos, hogy egészen krémes, folyékony mandulavajat használj: ha boltit választasz, akkor bizonyosodj meg arról, hogy valóban olyan legyen, ha pedig házilag készíted, akkor szánj néhány extra percet a krémesítésre. Ebben a receptben hasznos tippeket olvashatsz a selymes textúrájú és folyékony mandulavaj készítéséről.

Roppanós mandulás keksz

Mandulas-keksz

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 1 ek lenmagliszt
  • 3 ek meleg víz
  • 180 g liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 100 ml kókuszolaj (lágy, de nem olvasztott)
  • 100 g cukor
  • 50 g barna cukor
  • 180 g lágy mandulavaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 marék szeletelt mandula a díszítéshez (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet a vízzel, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön.

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy harmadik, nagyobb tálban keverjük össze a kókuszolajat, a fehér és a barna cukrot, a mandulavajat, a vaníliát és a lenmagos keveréket. Keverjük a száraz hozzávalókat a folyékonyakhoz, és alaposan dolgozzuk össze őket. Egy sűrű, viszonylag száraz, de összeálló masszát kell kapnunk. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk hozzá kevés vizet, egyszerre 1 teáskanálnyit.

Egy fagyis- vagy evőkanállal szaggassunk közepes adagokat a tésztából, és kézzel formázzunk golyókat belőlük. Hempergessük a golyókat zúzott mandulaszeletekbe, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tenyérrel lapítsuk kekszformájúra.

Tegyük a kekszeket 175 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük őket aranyszínűre. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd szedjük tányérra.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük