Roppanós mandulás keksz percek alatt: kávé vagy tea mellé kötelező
Ez a mandulás keksz a világ egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb süteménye: ha egy gyorsan összedobható desszertet keresel, ami vendégvárónak is beillik, akkor megtaláltad a tökéleteset.
Ez a mandulás változat a mogyoróvajas keksz mintájára készül: nemcsak finom desszert lehet, hanem a reggeli kávé mellé és tízóraira is megállja a helyét. A mandulától egy kellemes, semmihez sem fogható aromája lesz, amelyet csak felerősítenek a keksz tetejére szórt mandulaszeletek.
Ennél a receptnél kifejezetten fontos, hogy egészen krémes, folyékony mandulavajat használj: ha boltit választasz, akkor bizonyosodj meg arról, hogy valóban olyan legyen, ha pedig házilag készíted, akkor szánj néhány extra percet a krémesítésre. Ebben a receptben hasznos tippeket olvashatsz a selymes textúrájú és folyékony mandulavaj készítéséről.
Roppanós mandulás keksz
Hozzávalók 20 darabhoz
- 1 ek lenmagliszt
- 3 ek meleg víz
- 180 g liszt
- 0.5 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 100 ml kókuszolaj (lágy, de nem olvasztott)
- 100 g cukor
- 50 g barna cukor
- 180 g lágy mandulavaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 marék szeletelt mandula a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
Egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet a vízzel, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy harmadik, nagyobb tálban keverjük össze a kókuszolajat, a fehér és a barna cukrot, a mandulavajat, a vaníliát és a lenmagos keveréket. Keverjük a száraz hozzávalókat a folyékonyakhoz, és alaposan dolgozzuk össze őket. Egy sűrű, viszonylag száraz, de összeálló masszát kell kapnunk. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk hozzá kevés vizet, egyszerre 1 teáskanálnyit.
Egy fagyis- vagy evőkanállal szaggassunk közepes adagokat a tésztából, és kézzel formázzunk golyókat belőlük. Hempergessük a golyókat zúzott mandulaszeletekbe, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tenyérrel lapítsuk kekszformájúra.
Tegyük a kekszeket 175 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük őket aranyszínűre. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd szedjük tányérra.
-
2024-02-27 09:32:00
-
2023-12-14 10:32:02
-
2023-10-19 06:30:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!