Brownie-golyók cukor nélkül: bűntudat nélkül nassolhatod
Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és még sütni sem kell: mindössze 5 hozzávalóból összehozhatod ezt a guszta brownie-golyót, amelyből garantáltan elfogy az utolsó szem is.
Ez a mandulás változat a mogyoróvajas keksz mintájára készül: nemcsak finom desszert lehet, hanem a reggeli kávé mellé és tízóraira is megállja a helyét. A mandulától egy kellemes, semmihez sem fogható aromája lesz, amelyet csak felerősítenek a keksz tetejére szórt mandulaszeletek.
Ennél a receptnél kifejezetten fontos, hogy egészen krémes, folyékony mandulavajat használj: ha boltit választasz, akkor bizonyosodj meg arról, hogy valóban olyan legyen, ha pedig házilag készíted, akkor szánj néhány extra percet a krémesítésre. Ebben a receptben hasznos tippeket olvashatsz a selymes textúrájú és folyékony mandulavaj készítéséről.
Egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet a vízzel, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
Egy harmadik, nagyobb tálban keverjük össze a kókuszolajat, a fehér és a barna cukrot, a mandulavajat, a vaníliát és a lenmagos keveréket. Keverjük a száraz hozzávalókat a folyékonyakhoz, és alaposan dolgozzuk össze őket. Egy sűrű, viszonylag száraz, de összeálló masszát kell kapnunk. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk hozzá kevés vizet, egyszerre 1 teáskanálnyit.
Egy fagyis- vagy evőkanállal szaggassunk közepes adagokat a tésztából, és kézzel formázzunk golyókat belőlük. Hempergessük a golyókat zúzott mandulaszeletekbe, és helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Tenyérrel lapítsuk kekszformájúra.
Tegyük a kekszeket 175 fokra előmelegített sütőbe, és 13-15 perc alatt süssük őket aranyszínűre. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10-15 percig hűlni, majd szedjük tányérra.
Fotók: Getty Images