Gyors mézeskalácskenyér vaníliaöntettel: ha elfogytak a karácsonyi sütik
Eszméletlenül lágy és omlós, ráadásul biztosan nem szárad ki ez az illatos vendégváró. A vaníliaöntet pedig újabb ízárnyalattal gazdagítja a fűszerkeveréket.
Ha valami egyszerűen készülő, de mutatós és finom aprósütire vágysz, készítsd el ezt a német receptet! Az omlós marcipános karikát kezdők is bátran megsüthetik, jól néz ki, több napig eláll és isteni!
A formázásához csak egy habzsákra lesz szükséged, a lágy tésztát könnyedén beletöltheted, majd csak karikákat kell belőle nyomni a tepsire. Hogy még mutatósabb legyen, csillagcsövet tegyél a zsák végére, úgy szép hullámos lesz a süti felszíne.
Maga a marcipán a tésztába kerül, a mandula íze tökéletesen érvényesül az omlós, vajas kekszben.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.
Ha a marcipánmassza vagy a vaj túl kemény, melegítsük meg pár másodperc alatt mikróban, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. (De nem szabad megolvasztani!)
A puha vajat és a marcipánt robotgép segítségével dolgozzuk egybe, míg egynemű nem lesz a massza. Dolgozzuk bele a cukrot és a vaníliás cukrokat is, majd a tojásokat.
Szitáljuk bele a lisztet, majd a keményítőt is, több részletben adjuk hozzá. Dolgozzuk össze, míg egynemű nem lesz a tészta.
A masszát kanalazzuk habzsákba. Csillagcsövön keresztül nyomjunk kb. 5 centi átmérőjű karikákat belőle a sütőpapírra. (Több adagban kell majd sütni.)
Toljuk őket a sütőbe 8-10 percre. Mikor halványbarna az aljuk, készen vannak. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu