Így készül az ízletes marinált tojás: átjárják az ízek kívül, belül

2
Nyomtatás
pacolt-tojas2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Minimális munkával készíthetsz mutatós és ízbomba tojást, ebben a formában feltétként is megállja a helyét, semmi sem fog hiányozni mellőle.

A koreai pácolt tojás receptjét érdemes letesztelni, ha szeretnél kilépni a megszokott keretek közül, valódi ízbomba! Igaz, időigényes ételről van szó, mivel egy napot állnia kell a pácban, hogy igazán ízletes legyen, de valójában minimális munkával készül.

A pác nagyon ízletes, szójaszósz az alapja, de méz is édesíti, és különféle hagymák és chili ízesítik. Ha nem bírod a tüzes ízeket, csökkentsd a chili mennyiségét, vagy használj belőle egészen enyhe fajtát. Ha a pácot kikeverted, utána már csak annyi a dolgod, hogy megfőzd a tojást, majd mehet is a marinádba. 

Hogy ne repedjen meg a tojás a vízben, tegyél bele sót és ecetet is, utóbbi összerántja a fehérjét, ha esetleg már megtörtént a baj. Az is fontos, hogy a tojást ne a hűtőből vedd ki, mert ha jéghideg, a hőmérséklet-különbség miatt törhet meg. 

Marinált tojás

pacolt-tojas

Hozzávalók 12 darabhoz

Tojásfőzéshez:

  • 12 db tojás
  • 2 ek
  • 2 ek ételecet (10%-os)

Pác:

  • 250 ml szójaszósz
  • 250 ml víz
  • 170 g méz
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 db chilipaprika (enyhébb)
  • 2 ek szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat, ha hűtőben vannak, vegyük ki, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A zöldhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra a zöld részével együtt. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A chilipaprikákat vágjuk kis kockákra (ha nagyon erős, vágjuk ki az erezetét, szedjük ki a magjait, úgy enyhébb lesz).

A szezámmagot pirítsuk aranybarnára egy száraz serpenyőben, ne hagyjuk magára, mert könnyen megéghet. 

A mézet, ha nagyon sűrű, olvasszuk meg mikróban. Keverjük össze a pác minden hozzávalóját.

Egy lábasban forraljunk bő vizet, majd adjuk hozzá a sót és az ecetet. Mikor forr a víz, vegyük lejjebb a lángot, majd óvatosan tegyük a vízbe a tojásokat. Újraforrástól számítva 6 percig főzzük, ha lágy-, 10 percig, ha keménytojást szeretnénk.

Ha letelt az idő, szűrjük le a tojásokat, öntsük fel hideg vízzel, hagyjuk benne állni. Pucoljuk meg a tojásokat, tegyük őket a pácba. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára, de legalább 8 órára.

Másnap rizzsel és a páclével nyakon öntve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon