Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával
Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.
A curryben azt szeretem a legjobban, hogy szinte bármilyen alapanyagból elkészíthető. Jól állnak neki a zöldségek, a hüvelyesek és a húsfélék is, lehet paradicsomos alappal és tejszínnel is készíteni, és persze joghurttal, ahogy ebben a nem mindennapi marokkói változatban is láthatjuk.
Most egy húsmentes opciót mutatunk, amely azonban így is bővelkedik fehérjékben, rostokban és káliumban, és zsírszegény, így a nyári melegekben sem érzed a kellemetlen telítettséget utána.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt 1 evőkanál olívaolajjal, és pirítsuk le benne a padlizsánkockákat. Szedjük egy tálba, és tegyük félre.
Hevítsük fel az olaj másik felét is, és 2-3 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért is, és együtt is pirítsuk őket további 1 percig.
Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a curry-fűszerkeveréket, a kurkumát, a fahéjat, a chilit (ha használunk) és a narancshéjakat, és fél percig pirítsuk.
Adjuk hozzá a félretett padlizsánt, a cukkinit, a paprikát és a leszűrt csicseriborsót, és 1-2 dl vízzel közepes hőfokon, fedő alatt főzzük roppanósra. Ez 10-12 percet vesz igénybe.
Keverjük hozzá a joghurtot, kevés citrom- vagy limelevet és a cukrot, és vegyük le a tűzről.
Párolt rizzsel vagy ezzel a mesés marokkói palacsintával kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu