
Serkenti az emésztést, védi a szívet és a sejteket: 8 ételötlet a rostban gazdag padlizsánból
Padlizsánból egészséges, könnyű ételek készülhetnek, ami az emésztést és a szívet is védi.
Ha kedveled a hagyományos padlizsánkrémet, de a közel-keleti konyha fogásai közül is szívesen válogatsz, akkor ez a marokkói padlizsános mártogatós nagy kedvenced lesz.
Az alapja a padlizsán és az édes, lédús paradicsom, ehhez jönnek a szárított és friss fűszerek, az egész pedig mesésen krémesre fő. Az ételt valamilyen frissen sült laposkenyérrel fogyaszd, de akkor is isteni lesz, ha egyszerűen pirítóst tunkolsz bele.
A padlizsánokat hámozzuk meg, kockázzuk össze.
Az olívaolajat hevítsük fel egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, és 1 perc alatt pirítsuk rózsaszínűre. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a köményt, a koriandert, a füstölt paprikát és a chilipelyhet, és együtt is pirítsuk fél percig.
Mehet bele a darabolt paradicsom és a só, és főzzük 5 percig, vagy amíg a paradicsom kissé meg nem puhul és levet nem enged.
Adjuk hozzá a padlizsánt, és fedő alatt főzzük 20 percig. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, de mindig csak annyit, amennyit a padlizsán igényel, és vigyázzunk, ne legyen túl híg.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a petrezselymet, és fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig állni, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
Pitával, naankenyérrel vagy más laposkenyérrel fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu