Mennyei mártogatós karamellizált hagymával: tökéletes nasi filmezéshez

1
Nyomtatás
Karamellizalt-hagyma-martogatos-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Krémes és ízgazdag mártogatós, amelyet a karamellizált hagyma tesz igazán különlegessé: fogyaszthatod zöldséggel, chipsekkel, de akár előételként is szuper.

Ha kifogytál a partikaja-ötletekből, és az (amúgy szuper) avokádókrémhez vagy hummuszhoz sincs kedved, akkor próbáld ki ezt a különleges, karamellizált hagymával készült mártogatóst. Az elkészítése kissé időigényes, azonban egyáltalán nem bonyolult, és a szuper krémes, ízes végeredmény mindenért kárpótol majd.

A recept nagy előnye, hogy vegán étrendbe is beilleszthető, hiszen kizárólag növényi alapanyagokat használ. Természetesen ezek helyett tetszés szerint vajat, tejfölt és krémsajtot is választhatsz.

Mártogatós karamellizált hagymával

Karamellizalt-hagyma-martogatos

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 db vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 2 ek vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
  • 1.5 tk
  • 1 tk cukor
  • 50 ml fehérbor
  • 350 g vegán tejföl
  • 300 g vegán krémsajt (szobahőmérsékletű)
  • 3 ek metélőhagyma apróra vágva
  • 0.5 tk fokhagyma-granulátum
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt a vajjal, majd adjuk hozzá a hagymaszeleteket, és közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett pirítsuk 15 percig.

Adjuk hozzá a fehérbort, pirítsuk együtt is további 2-3 percig, majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, és alacsony hőfokon hagyjuk, hogy 25-30 perc alatt a hagyma mélybarna, karamelles színűre piruljon. 5-10 percenként kavarjuk meg, és ha elkezd leragadni, akkor adjunk hozzá 1-1 evőkanálnyi vizet.

Ha elkészült, hagyjuk kissé hűlni, majd borítsuk egy vágódeszkára, és vagdossuk nagyobb darabokra.

Tegyük egy közepes tálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló krémmé. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Fogyasztás előtt a legjobb, ha minimum egy órát a hűtőben pihen.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon