Céklás hummusz gazdagon: így dobd fel a klasszikus változatot

Ceklas-hummusz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts hummuszt lenyűgöző bíborlila színben: az amúgy is tartalmas fogást egészítsd ki a vitaminbomba céklával.

Ha szereted a klasszikus hummuszt, akkor a céklás változatért is odáig leszel: vibráns, szemet gyönyörködtető színű, és ugyanolyan finom, mint a sima verzió. A csicseriborsós alap önmagában is egy tartalmas és tápanyagdús krémet eredményez, céklával kombinálva azonban még tovább fokozhatod pozitív hatásait.

A cékla sütőben sül, így a lehető legtöbbet megőrzi a vitamintartalmából, és a vízben főzéssel szemben sokkal krémesebb marad. És bár a cékla sütése viszonylag hosszú időt vesz igénybe, a munka nagy részét a sütő végzi, így azalatt előkészítheted a hummusz többi részét.

Ahhoz, hogy ne járasd szinte üresben a sütőt – a recepthez ugyanis csak egy közepes méretű cékla szükséges –, süss meg több darabot, és tedd félre őket későbbre. A hűtőben tárolva 3-4 napig is elállnak, és vitamindús köretet, salátát vagy akár krémlevest is készíthetsz belőlük.

Céklás hummusz gazdagon

Ceklas-hummusz

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 db közepes cékla (kb. 150 g)
  • 1 db csicseriborsó-konzerv (kb. 400 g)
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 100 g tahini
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db fokhagyma apróra vágva
  • 0.25 tk őrölt kömény
  • 0.25 tk őrölt koriandermag
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
Recept idők

Elkészítés:

A céklát alaposan mossuk meg, vágjuk le a szárát, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Takarjuk le alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben 45-55 perc alatt süssük puhára. Ha elkészült, és már nem tűzforró, tartsuk pár másodpercre hideg víz alá, és húzzuk le a héját.

Közben a csicseriborsóról öntsük le a levét, öblítsük le, majd a szódabikarbónával és annyi vízzel, amennyi ellepi, főzzük 20 percig, vagy ameddig elkezd leválni a héjuk.

Öblítsük le őket, szedegessük le a levált héjakat, de nem szükséges az összesről levenni. Tegyük őket egy aprítógépbe, és 2 perc alatt pürésítsük krémesre.

Adjuk hozzá a megsült céklát, a tahinit, a citromhéjat, a citromlevet, a fokhagymát, a köményt, a koriandert, fél teáskanál sót (kóstolás után igény szerint a másik felét is) és a borsot. Pürésítsük selymes állagúra, ha szükséges, közben kaparjuk le a tartály oldaláról a felragadt darabokat. 

Ellenőrizzük a sűrűségét: ha hígabbra szeretnénk, adjunk hozzá 1-2 evőkanál jéghideg vizet is.

Tegyük ki egy nagyobb tányérba, és tetszés szerint díszítsük csicseriborsóval, korianderrel, olívaolajjal.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük