Krémes rizottó zamatos gombával: laktózmentesen is mennyei
Krémes, szószos és ízekben gazdag fogás, amelytől hosszú időre jóllakhatsz. Még tovább gazdagíthatod az egytálételt, ha többféle gombával készíted.
Néhány hónappal ezelőtt egy népszerű étterem étlapját lapozgatva a vegán – és nem vegetáriánus! – fogások között felfigyeltem egy rizottóra. Én persze azonnal csillogó szemekkel érdeklődtem a pincértől, hogy ha nem vajjal és sajttal, akkor mégis mivel készül az ő rizottójuk. A válaszon azóta is jókat nevetek, ami ugyanis így hangzott: „Egy kicsike parmezán azért mégiscsak van benne!” (Ahogy fogalomzavar is a fejekben!)
A lényeg viszont az, hogy ebbe a paradicsomos rizottóba tényleg nem kerül semmilyen tejszármazék, és akkor is bátran elkészítheted, ha laktózérzékeny, esetleg vegán vagy. A vajat ugyanis egy növényi olajokból készült vajalternatíva (nem margarin) helyettesíti, a sajtot pedig selymes kókuszkrém és a sajtos ízéről ismert sörélesztőpehely. Érdekessége, hogy a paradicsompüré mellett aszalt paradicsom is gazdagítja, ami egy autentikus mediterrán jelleget ad az ételnek.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt a vajalternatívával, és pirítsuk benne 1-2 percig a hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, és további 1 percig, magas hőfokon pirítsuk őket együtt is.
Adjuk hozzá a fehérbort, vegyük vissza a hőfokot közepesre, és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
2-3 részletben adjuk hozzá a zöldségalaplevet és a paradicsompürét, majd keverjük bele a kókuszkrémet, az aszalt paradicsomot és a sörélesztőpelyhet is.
Ha a rizs al dentére főtt és a rizottó eléggé krémes, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszereket és ízlés szerint cukrozzuk. Azonnal fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu