A leves, ami már majdnem főzelék: minestrone
Minden zöldség mehet bele, de azért nem akárhogyan
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
Minestrone, olaszul annyit jelent: nagy leves. És tényleg: egy nagy, sűrű adag levesről van szó, amit - néhány alapszabályt betartva - bármilyen idényzöldséggel el lehet készíteni és nyálkás, szürke időben legszívesebben az arcunkat is belemártogatnánk.
Mi inkább főzeléknek neveznénk az olaszok legismertebb levesét, annyira sűrű, gazdag, akár egy főétel. Sokan lenézik, mert szerintük nem ér fel az olasz konyhai nagyjainak szintjéig, szerintem ez nem igaz, csak odafigyeléssel kell elkészíteni, és nagyon jó, de különösképpen praktikus étel lehet belőle.
Az alap mindig egy soffritto: ezzel a zöldség mixszel indul sok olasz étel. Apró kockákra vágott répa, hagyma és zellerszár keveréke, amit olíva olajon kell pirítani-párolni. A folytatás aszerint, hogy milyen színű levest készítünk, lehet paradicsom vagy más - az alábbi verzió paradicsomos. Hogy ezentúl mi kerül bele, azt tényleg az évszak és a piac diktálja. Bab szinte mindegyik verzióban van, vagy ha nem, akkor csicseriborsó helyettesíti. A további zöldségek lehetnek cukkini, borsó, krumpli, édeskömény, de van padlizsános minestrone és gombás is.
A legtöbb esetben egyszerűen vízzel öntik fel, hiszen a sok-sok zöldség miatt így is nagyon ízes lesz a leve. Van, aki egy kevés szalonnával vagy pancettával gazdagítja az ételt, más inkább alaplével vagy csirkelevessel önti fel, de szerintem ez felesleges, éppen attól jó, hogy sűrű, laktató, de mégis könnyű.
A harmadik válaszutat a betét kérdése jelenti: tehetnénk bele apró szemű tésztát, rizst betétnek, de ebben a verzióban még csak az sincs, csak sok zöldség, no meg zöld fűszer és parmezán.
Minestrone paradicsommal és leveles kellel
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 darab sárgarépa
- 2 darab zellerszár
- 1 fej vöröshagyma
- 400 gramm paradicsom, konzerv
- 2 darab krumpli
- 300 gramm fejtett bab, fagyasztott
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 teáskanál zsálya
- 1 csomag leveles kel
- 2 evőkanál olíva olaj
- 1 marék friss bazsalikom
- 50 gramm parmezán/grana padano
Elkészítés:
A zöldségeket előkészítem: a répát, hagymát, zellerszárat apró kockákra vágom, a krumplit megpucolom és felkockázom, a leveles kelt felaprítom. Egy lábosban olajat hevítek, és kevergetve párolom rajta a répa, hagyma és zellerszár keverékét, míg kis levet nem eresztenek. Ekkor hozzáadom a paradicsomot, és ezzel is párolom pár percig. Ezt követi a krumpli és a bab, őket is belekeverem, sózom, borsozom, majd felöntöm vízzel. A vízbe keverem a fűszereket, a fokhagymát és fedő alatt, alacsony lángon főzöm, míg minden majdnem meg nem puhul. Ekkor beleszórom a leveles kelt, és vele együtt is főzöm a levest tíz percig. Tálaláskor egy kis reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal szórom meg.
Fotó: Ács Bori/Só&Bors