Fűszeres bundában sült tofu: kívül ropogós, belül omlós
Ennek a bundázott tofunak, azaz katsunak nincsen párja: kívül ropogós és fűszeres, belül omlós és tápláló. Az elkészítése pedig annyira egyszerű, hogy ha egyszer kipróbálod, függővé válsz.
A mochi (ejtsd: mocsi) egy sűrű, ragacsos textúrájú és opálosan áttetsző japán édesség, amelyet a rövid szemű mochikóból, azaz édes rizsből készítenek. Enélkül a konkrét rizsfajta nélkül nem számíthatunk kirobbanó sikerre, mivel szükség van a rá jellemző kimagasló keményítőtartalomra. A kultikus desszertet a rizsliszt mellett egyszerű alapanyagok alkotják, az elkészítése azonban egészen rendhagyó és izgalmas: míg a legtöbb süteményt gyúrni vagy dagasztani szokás, addig a mochi titka a püfölés.
Ezt hagyományosan hatalmas fakalapácsokkal végzik (a módszert mochitsukinak hívják), de mivel otthon ezt nem igazán lehet kivitelezni, fontos az alapos gyúrás és dagasztás. Ezt semmiképp sem szabad kihagyni vagy lerövidíteni, ugyanis a tészta akkor nem lesz eléggé nyúlós és ragacsos.
A mochigolyók töltött és töltetlen változatban egyaránt népszerűek. Ahhoz, hogy természetes módon színezd ezt az édességet, ételszínezék helyett használj őrölt liofilizált epret, céklaport, matchaport az élénk és vibráns árnyalatokért. Éppen a tömör, ragacsos textúrája miatt csak apró falatokban szabad fogyasztani.
Tegyük a szárított epret késes aprítóba, és dolgozzuk porállagúvá.
Mérjük a rizslisztet, a cukrot, a sót és az epret egy nagy hőálló tálba, és alaposan keverjük össze. 2-3 részletben adjuk hozzá a vizet, és dolgozzuk össze a száraz hozzávalókkal. Fedjük le a tálat, és 1 percre tegyük mikróba.
Vegyük ki, és keverjük össze. Egy sűrű és a széleinél enyhén áttetsző masszának kell lennie.
Mikrózzuk újra a masszát 45 másodpercig, és ismét alaposan keverjük össze. Ezúttal nagyon ragacsosnak, nehezen formázhatónak kell éreznünk. Ha esetleg még mindig híg, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál rizslisztet, keverjük a tésztához, és tegyük be újabb 15 másodpercre a mikróba.
Szórjuk a keményítő felét egy munkafelületre, és borítsuk rá a masszát. Gyúrjunk belőle összeálló gombócot, és mivel nagyon ragacsos a massza, folyamatosan szórjunk rá és a kezünkre keményítőt.
Osszuk négy egyforma részre, a negyedeket ismét alaposan gyúrjuk össze, majd formázzunk belőlük három-három golyót. Ezt a legkönnyebben úgy tehetjük meg, ha a mutató- és a hüvelykujjunkkal gyűrűt képezünk, és „elcsípjük” vele a tésztát.
Forgassuk a golyókat keményítőbe, és sorakoztassuk tányérra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu