Zöldséges sushi egyszerű hozzávalókból: gyerekjáték összedobni

Sushi-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi sushihoz nem szükséges többéves képzés vagy gyakorlat: néhány egyszerű trükkel te is könnyedén összedobhatod ezt a gazdag zöldséges variációt.

Sushit a legtöbbször japán éttermekben eszünk, hiszen azt gondoljuk, hogy otthon túl körülményes elkészíteni. Ha mégis belevágunk, akkor pedig sushikészítő szettet alkalmazunk, amely gyakran épp hogy megnehezíti a folyamatot. Azonban egy finom házi sushinak nincsen különösebb eszközszükséglete: lehet, hogy elsőre nem lesz tökéletes a formája, de kézzel is könnyen fel lehet tekerni a hengereket.

A tölteléket tetszés szerint variálhatod: mehet bele vékony csíkokra vágott uborka, paprika, avokádó, répa, tofu és bármilyen zöldfűszer is. A lényeg, hogy csak annyira pakold meg a tekercseket, hogy azok formás falatok legyenek felvágás után is, és ne essenek szét evés közben.

A megadott mennyiségek 5 tekercshez elegendők, amelyekből egyenként 6-7 maki sushit vághatsz.

Zöldséges sushi

Sushi

Hozzávalók 2 személyre

  • 200 g fehér rövid vagy hosszú szemű rizs
  • 5 db szárított Nori algalap
  • 0.5 db kígyóuborka
  • 0.5 db kaliforniai paprika
  • 100 g füstölt tofu
  • 1 db érett avokádó
  • 0.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk meg, és főzzük meg az ebben a cikkben leírtak szerint.

Amíg a rizs készül, mossuk meg a zöldségeket, és a tofuval együtt hosszanti irányban vágjuk vékony csíkokra.

Egy sima felületre terítsük ki az algalapokat, és a még forró, gőzölgő rizst kanalazzuk rájuk. Egy szilikonspatulával oszlassuk el a rizst a lapok teljes felületén, a tőlünk legtávolabbi oldalán azonban hagyjunk egy 2 cm széles üres helyet. Erre azért lesz szükség, hogy a tekercsek ne essenek majd szét.

Pakoljunk néhány csíkot mindegyik feltétből a rizsre, majd kézzel szorosan tekerjük fel a lapokat. Az a végük kerüljön alulra, amelyikre nem tettünk rizst.

Egy éles késsel vágjuk a hengereket 6-7 darabra, és rendezzük őket tányérra. Sushigyömbérrel, szójaszósszal, wasabival kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon