
Illatos cseresznyés süti semmi munkával: vajas morzsa borítja
Az omlós vajas tésztán terül el a gazdag töltelék, a cseresznye szinte lekvárrá sül, a tetején pedig roppan a morzsa, tökéletes a kontraszt.
A bogyós gyümölcsök szezonjának beköszöntével rengeteg finomabbnál finomabb desszert kerül elő a tarsolyból. Ilyen a morzsasüti is, amit ezúttal friss málnával készítünk el, és hogy az egészség oltárán is áldozzunk, egy kis zabpelyhet is teszünk bele.
Reggelire a kávé mellé vagy délutáni uzsonna gyanánt is szuper ötlet, ráadásul még mutatós is, amiért a gyerekek is biztosan bolondulnak majd!
Ha a kisült sütit pár órára a hűtőbe teszed, mielőtt felvágnád, könnyebb lesz szeletelni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Egy 22x22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Készítsük el a morzsát. Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a barna cukrot, a sütőport és a fahéjat. Adjuk hozzá a vajat, amit kisebb kockákra vágtunk.
Ezután kézzel morzsoljuk össze a hozzávalókat, amíg morzsás állagot nem kapunk.
A tészta felét ezután nyomkodjuk bele a tepsibe, a másik felét pedig tegyük félre.
Készítsük el a tölteléket.
A citrom héját reszeljük le, a málnát mossuk meg és csepegtessük le.
Egy közepes tálban óvatosan keverjük össze a málnát, a barna cukrot, a lisztet, a vaníliát, a citromhéjat és a lekvárt.
A tölteléket öntsük a tésztára, majd a tetejére szórjuk rá a maradék morzsát.
Süssük előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, vagy ameddig a morzsa a tetején szép, aranybarnára nem sül, a töltelék pedig enyhén bugyogni kezd.
A sütit vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ha kész, szeletelhetjük és tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu