Ropogós hasábburgonya mártogatóssal: ne a mirelitet vedd

sult-krumpli2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az aranybarna sült burgonya a házi fűszerkeveréktől lesz igazán finom, melyben a fokhagyma és a fűszerpaprika aromái keverednek.

Ki szereti a sült krumplit? Hát persze, hogy jó sokan rajongunk az aranybarnára sült hasábért, mely köretként és magában, mártogatóssal kínálva is remek választás. A sült krumpli elkészítése nem nehéz, elrontani sem lehet igazán, de ha betartasz néhány fontos szabályt, akkor a tiéd lehet a legfinomabb.

Először is, ha sült krumpli a menü, akkor mindig annak megfelelő, C típusú burgonyát válassz, másodszor, mindig bő olajban süsd. Mivel senki sem egyforma, így a konyhában is más szabályok szerint működünk. Vannak, akik a hasábokat az olajba helyezés előtt bő, sós vízben félpuhára főzik, míg mások tepsiben pirítják kicsit, de egyik sem kötelező. 

Le is fagyaszthatod!

Ha fel szeretnéd tölteni a mélyhűtőt egy kis házi sült krumplinak valóval, akkor bátran állj neki, nem nehéz. A hasábokra vágott krumplit bő, forrásban lévő vízben 5-10 perc alatt főzd félpuhára, majd tedd hideg vízbe, utána egy tiszta konyharuhára terítve várd meg, míg megszárad. Ezután a hasábokat helyezd fagyasztózacskóba, címkézd fel és rakd a mélyhűtőbe. Amikor pedig kell, bő olajban süsd meg a ropogós burgonyát. Az előkészített krumpli a mélyhűtőben 1 hónapig tárolható.

Ropogós házi hasábburgonya

sult-krumpli

Hozzávalók 4 személyre

Hasábburgonya:

  • 1 kg krumpli
  • olaj a sütéshez
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagyma-granulátum
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Mártogatós:

  • 400 g tejföl
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát hosszában vágjuk másfél centi vastag szeletekre, majd ezeket vágjuk hasábokra. Ezután a burgonyát bő olajban süssük aranybarnára.

A sót, fokhagyma-granulátumot és a fűszerpaprikát keverjük egybe, majd szórjuk rá a kész sült krumplira, alaposan forgassuk egybe.

A kész sült krumplit kínáld hamburger vagy rántott hús mellé, de mártogatóssal is nagyon finom.

Mártogatós

A tejfölt keverjük egybe a sóval, borssal, citromlével és fokhagymával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon