Puha, foszlós narancsos csiga – A tészta narancslétől, a töltelék a héjtól illatos
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Ha a kelt tésztába is gyúrsz egy kis narancslevet, egészen más lesz, szétomlik a szádban az illatos sütemény.
Imádok kézzel dagasztani, de most beszereztem egy gépet, és gyorsan ki is próbáltam vele egy kelt tésztás receptet. Bármennyire is bíztam a kezem erejében, azért egy gép másképp dolgozik.
Imádom a különféle foszlós csigákat, a leveles tésztából készülteket is, de a keltek is nagy kedvenceim. A kakaóson kívül a fahéjas csigát is nagyon szeretem, itt találsz egy szuper receptet hozzá. Ezek a csigák gyönyörűen egybekapaszkodnak, a máz pedig még jobban kiemeli az ízüket. Ha pedig inkább a sós ízeket kívánod, akkor készíts pizzás csigákat.
A frissítő, frissen facsart narancslé nemcsak reggeli napindítónak tökéletes, hanem egészen különleges ízt ad a kelt tésztának, ha belegyúrod. Nemcsak az alapba, hanem a töltelékbe is kerül citrus, valamint a mázba is érdemes keverni egy-két kanállal.
Narancsos mázas csiga
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 120 milliliter tej (meleg)
- 1 evőkanál cukor
- 20 gramm élesztő (friss)
- 120 milliliter narancslé (frissen facsart)
- 0.5 kávéskanál só
- 3 evőkanál vaj
- 1 darab tojás (L-es)
- 400 gramm liszt
Töltelék:
- 80 gramm cukor
- 100 gramm vaj
- 2 evőkanál bionarancs héja
Máz:
- 80 gramm krémsajt (natúr)
- 40 gramm vaj
- 60 gramm porcukor
- 2 evőkanál narancslé (frissen facsart)
Elkészítés:
Egy nagyobb tálat vékonyan olajozzunk ki, és tegyük félre.
A meleg tejbe szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg felfut.
Egy nagyobb tálba öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet, a narancslét, adjuk hozzá a sót, a vajat, a tojást és fokozatosan szórjuk hozzá a lisztet. Kezdjük el dagasztani, illetve ha dagasztógéppel dolgozunk, akkor lassú fokozatra állítsuk. Kicsit növeljük a dagasztási sebességet, és addig dagasszuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Ha kész, borítsuk át a kiolajozott tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen hagyjuk, hogy a duplájára keljen, nagyjából 1 óra kell neki.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük habosra a vajat, a cukrot és a narancshéjat.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 30x45 centiméteres téglalappá. Kenjük meg a töltelékkel úgy, hogy a széleken hagyjunk nagyjából 1-1,5 centimétert üresen. A hosszanti oldaltól kezdjük el feltekerni. Ha kész, felezzük el a rudat, majd vágjunk 2 centiméteres szeleteket belőle. Egy 20x30 centiméteres tepsit vékonyan vajazzunk ki, és fektessük egymás mellé a tekercseket. Takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk 20-25 percig kelni. Ahogy tovább kelnek, egymáshoz fognak érni, de az nem baj.
Süssük a csigákat 20-25 percig, amíg a tetejük szépen meg nem pirul.
Amíg sülnek a csigák, készítsük el a mázat. A krémsajtot, a vajat, a porcukrot és a narancslét keverjük össze.
Ha megsültek a csigák, kenjük meg a mázzal.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors