Nyári, kapros töltött káposzta: paradicsomos szószban fő puhára

3
Nyomtatás
toltott-kaposzta2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ízletes, nyári töltött káposztát akár bográcsban is elkészítheted, a család és barátok örömére.

A töltött káposzta a magyar konyha egyik gyöngyszeme, amit főleg ünnepnapokon, karácsonykor és szilveszterkor szokás készíteni. Persze az ikonikus étel máskor is az asztalra kerülhet, nyáron is, ilyenkor pedig érdemes kicsit átalakítani a megszokott receptet.

Így is lehet

  • A töltéseket sima káposztába szokás csomagolni, de kelkáposztával is működik a recept.
  • A hús bármilyen lehet, sertés, marha, pulyka vagy csirke.
  • Hús helyett gombával vagy lencsével is elkészítheted a nyári töltött káposztát. Ha inkább húsmentes káposztákat töltenél, akkor a választott töltelék mellé bátran adj egy kis pluszt, ilyen a pirított dió vagy szezámmag.
  • A töltések passzírozott paradicsomban puhulnak, de paradicsomlével felöntve is ki lehet próbálni.
  • A töltések közé érdemes egy kis újhagymát vagy cukkiniszeleteket pakolni, így még jobban erősíted a nyári hangulatát.
  • Tálalásnál a káposzta mellé dukál a hűvös tejföl, hogy még izgalmasabb legyen, keverj a tejfölhöz egy kis kaprot és citromlét.

Nyári, kapros töltött káposzta

toltott-kaposzta

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 fej káposzta
  • 2 fej hagyma
  • kevés olaj vagy zsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 csokor kapor
  • 80 dkg darált hús
  • 1 bögre rizs
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 700 g passzírozott paradicsom
  • 2 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta torzsáját vágjuk ki, majd tegyük a fejet forrásban lévő vízbe. A lángot vegyük alacsonyra a fazék alatt, a káposzta leváló leveleit szedjük ki és tegyük félre, míg kicsit hűl. A töltésre nem alkalmas leveleket tegyük félre és daraboljuk fel.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon vagy zsíron dinszteljük meg. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a finomra vágott kaprot.

A darált húshoz keverjük hozzá a rizst, sót, borsot, fokhagymát és a dinsztelt hagymát.

A tölteléket töltsük a leforrázott levelekbe.

Vegyünk elő egy nagy edényt, és az aljára szórjuk bele a feldarabolt káposztát, majd erre sorakoztassuk a töltéseket.

A töltött káposztára öntsük rá a paradicsomot és a vizet, majd főzzük készre (50-60 perc, a főzési idő a töltések méretétől is függ).

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon