Szaftos, olasz húsgombóc paradicsomchutney-val: izgalmas, fűszeres fogás

parishúsgombóc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyáltalán nem a megszokott, éppen ettől olyan izgalmas: friss fűszerek, zöldségek, balzsamecet és sok más finomság kerül a húsba és a szószba is.

Olasz húsgombóc olaszos szószban: ebben a receptben mindennek a paradicsom és a bazsalikom az alapja. A darált húsba zöldségek, fűszerek, sajt, író, de még balzsamecet és Worcestershire-szósz is kerül.

A szósz hasonlóképpen izgalmas, a kettő együtt pedig mennyei ízkavalkádot eredményez. Grillszezonban semmiképp ne hagyd ki ezt a fogást, ugyanis a füsttől lesz az igazi, anélkül mit sem ér. A chutney pedig érett, friss, édes paradicsomból lesz a legfinomabb.

Olasz húsgombóc paradicsomos chutney-val

parishúsgombóc2

Hozzávalók 4 személyre:

A húsgombóchoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 darab pritaminpaprika
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 2 darab tojás
  • ízlés szerint só, bors
  • 70 gramm sűrített paradicsom
  • 100 milliliter író
  • ízlés szerint friss oregánó
  • 50 gramm parmezán
  • zsemlemorzsa
  • 500 gramm darált sertés-, marhahús vegyesen

A paradicsomchutney-hoz:

  • 1 fej hagyma
  • 1 darab alma
  • 1 kilogramm paradicsom
  • 1 evőkanál porcukor
  • olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss bazsalikom
  • ízlés szerint só, bors
  • balzsamecet
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 evőkanál füstölt pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a közepes (175 °C fokos) hőmérsékletű, indirekt grillezéshez a grillsütőt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és olajon pirítsuk le, majd keverjük össze a húsgombóc többi hozzávalójával. (Az írót helyettesíthetjük úgy, hogy másfél deci tejbe két evőkanál ecetet teszünk és 10 percig állni hagyjuk.)

A masszából formázzunk 3-4 centis labdákat. Tegyük őket vékonyan kiolajozott tepsibe, majd alufóliával lefedve irány a grill 1-1 és negyed órára.  

A chutney-hoz a hagymát és az almát pucoljuk meg, a paradicsommal együtt kockázzuk fel. Karamellizáljunk cukrot, amelyre először a hagymát, majd az almát és a paradicsomot is dobjuk rá, együtt  pároljuk az egészet. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és addig főzzük, amíg a paradicsom összeesik (kb. 45 perc).

Vegyük le a fóliát a gombócokról, öntsük alá az elkészült chutney-t és még 15 percig süssük az egészet.

Ha kipróbálnánk egy kicsit különlegesebb ízvilágot is, készítsünk a hús mellé mentás chutney-t

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük