![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos, olasz húsgombóc paradicsomchutney-val: izgalmas, fűszeres fogás
![parishúsgombóc](https://kep.index.hu/1/0/3027/30277/302778/30277825_2324535_3336a177ff858b3195e453b41b9f84de_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyáltalán nem a megszokott, éppen ettől olyan izgalmas: friss fűszerek, zöldségek, balzsamecet és sok más finomság kerül a húsba és a szószba is.
Olasz húsgombóc olaszos szószban: ebben a receptben mindennek a paradicsom és a bazsalikom az alapja. A darált húsba zöldségek, fűszerek, sajt, író, de még balzsamecet és Worcestershire-szósz is kerül.
A szósz hasonlóképpen izgalmas, a kettő együtt pedig mennyei ízkavalkádot eredményez. Grillszezonban semmiképp ne hagyd ki ezt a fogást, ugyanis a füsttől lesz az igazi, anélkül mit sem ér. A chutney pedig érett, friss, édes paradicsomból lesz a legfinomabb.
Olasz húsgombóc paradicsomos chutney-val
![parishúsgombóc2](https://kep.index.hu/1/0/3027/30277/302778/30277845_cfb92f44ad65f6a10c52979faa7d6de0_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 darab pritaminpaprika
- 1 teáskanál chilipehely
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- 70 gramm sűrített paradicsom
- 100 milliliter író
- ízlés szerint friss oregánó
- 50 gramm parmezán
- zsemlemorzsa
- 500 gramm darált sertés-, marhahús vegyesen
A paradicsomchutney-hoz:
- 1 fej hagyma
- 1 darab alma
- 1 kilogramm paradicsom
- 1 evőkanál porcukor
- olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- balzsamecet
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 evőkanál füstölt pirospaprika
Elkészítés:
Készítsük elő a közepes (175 °C fokos) hőmérsékletű, indirekt grillezéshez a grillsütőt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és olajon pirítsuk le, majd keverjük össze a húsgombóc többi hozzávalójával. (Az írót helyettesíthetjük úgy, hogy másfél deci tejbe két evőkanál ecetet teszünk és 10 percig állni hagyjuk.)
A masszából formázzunk 3-4 centis labdákat. Tegyük őket vékonyan kiolajozott tepsibe, majd alufóliával lefedve irány a grill 1-1 és negyed órára.
A chutney-hoz a hagymát és az almát pucoljuk meg, a paradicsommal együtt kockázzuk fel. Karamellizáljunk cukrot, amelyre először a hagymát, majd az almát és a paradicsomot is dobjuk rá, együtt pároljuk az egészet. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és addig főzzük, amíg a paradicsom összeesik (kb. 45 perc).
Vegyük le a fóliát a gombócokról, öntsük alá az elkészült chutney-t és még 15 percig süssük az egészet.
Ha kipróbálnánk egy kicsit különlegesebb ízvilágot is, készítsünk a hús mellé mentás chutney-t.
Fotó: Street Kitchen
Olvasd el ezt is!