Sütőben sült, olívaolajos pitacsíkok zaatar fűszerkeverékbe forgatva

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Amikor baráti összejövetelre vagy házibuliba vagyok hivatalos, a legtöbbször már előre meg tudom mondani, hogy milyen partifalatokkal készülnek a házigazdák

Én általában a sósakból szoktam választani, azokra összpontosítok. 

Persze könnyű fanyalogni, de tényleg nincs nagy választék, sós perecből, ropiból és chipsből lehet válogatni nagyrészt. Gyerekzsúrokon ugyanez a kínálat, de a gyerekek ízlése kevésbé kifinomult, így őket ezekkel is boldoggá lehet tenni. 

Ne ragadjunk le a chips, ropi, sós perec hármasánál

Talán érthető, hogy miért kerestem alternatívát sós ropogtatnivalóra. Nem gondoltam volna, hogy egy sajtótájékoztatón találom meg a megoldást, illetve inspirálódom. A helyszín egy közel-keleti étterem volt, így a kínált falatok is ezen a vonalon készültek. Nem nagyon szoktam enni sajtótájékoztatókon, de ennek a falatkának nem tudtam ellenállni. 

Nem húzom tovább az időt, elárulom, hogy a falatkák olívaolajban sütött pitacsíkok voltak zaatarba forgatva. Egyszerű, mégis különleges étel, és bizony abbahagyhatatlan. 

Mi az a zaatar?

A zaatar a kelet-mediterrán konyha fűszerkeveréke, szárított sumac bogyót, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, fehér szezámmagot és himalájai rózsaszín só keverékét tartalmazza. A zaatar összetétele régiónként, sőt, családonként eltérhet, de alapvetően ezek a hozzávalói. Ma már Magyarországon is sok helyen kapható, így nem bonyolult a beszerzése. 

Ez a recept pofonegyszerű, csak pita, olívaolaj és zaatar kell hozzá. A pitát tetszőleges alakzatra vágjuk fel, én csíkokra szoktam, úgy könnyebb mártogatni. A hummusz tökéletesen illik hozzá, de önmagában is isteni. 

Zaataros pitacsíkok

zatarrecept

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 2 darab pita
  • 2 evőkanál zaatar
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A pitákat csíkozzuk fel.

Az olívaolajat és a zaatart keverjük össze egy edényben, míg egy masszát nem kapunk. A pitacsíkokat forgassuk meg ebben a keverékben, hogy jól beszívják az olajat.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Tegyük a sütőrácsra a pitákat, és a maradék olajat kenjük rá. Süssük 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Melegen vagy langyosan is tálalható.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük