![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütőben sült, olívaolajos pitacsíkok zaatar fűszerkeverékbe forgatva
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Amikor baráti összejövetelre vagy házibuliba vagyok hivatalos, a legtöbbször már előre meg tudom mondani, hogy milyen partifalatokkal készülnek a házigazdák
Én általában a sósakból szoktam választani, azokra összpontosítok.
Persze könnyű fanyalogni, de tényleg nincs nagy választék, sós perecből, ropiból és chipsből lehet válogatni nagyrészt. Gyerekzsúrokon ugyanez a kínálat, de a gyerekek ízlése kevésbé kifinomult, így őket ezekkel is boldoggá lehet tenni.
Ne ragadjunk le a chips, ropi, sós perec hármasánál
Talán érthető, hogy miért kerestem alternatívát sós ropogtatnivalóra. Nem gondoltam volna, hogy egy sajtótájékoztatón találom meg a megoldást, illetve inspirálódom. A helyszín egy közel-keleti étterem volt, így a kínált falatok is ezen a vonalon készültek. Nem nagyon szoktam enni sajtótájékoztatókon, de ennek a falatkának nem tudtam ellenállni.
Nem húzom tovább az időt, elárulom, hogy a falatkák olívaolajban sütött pitacsíkok voltak zaatarba forgatva. Egyszerű, mégis különleges étel, és bizony abbahagyhatatlan.
Mi az a zaatar?
A zaatar a kelet-mediterrán konyha fűszerkeveréke, szárított sumac bogyót, majoránnát, kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, fehér szezámmagot és himalájai rózsaszín só keverékét tartalmazza. A zaatar összetétele régiónként, sőt, családonként eltérhet, de alapvetően ezek a hozzávalói. Ma már Magyarországon is sok helyen kapható, így nem bonyolult a beszerzése.
Ez a recept pofonegyszerű, csak pita, olívaolaj és zaatar kell hozzá. A pitát tetszőleges alakzatra vágjuk fel, én csíkokra szoktam, úgy könnyebb mártogatni. A hummusz tökéletesen illik hozzá, de önmagában is isteni.
Zaataros pitacsíkok
![zatarrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291029/29102997_706ecd8a83fa9260b769ff10a8a84635_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab pita
- 2 evőkanál zaatar
- 3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A pitákat csíkozzuk fel.
Az olívaolajat és a zaatart keverjük össze egy tálban. A pitacsíkokat forgassuk meg ebben a keverékben, hogy jól beszívják az olajat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Tegyük a sütőrácsra a pitákat, a maradék olajat kenjük rájuk. Süssük őket 4-5 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Melegen vagy langyosan is tálalható.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors
Olvasd el ezt is!