Omlós édesburgonyás muffin: mindössze fél óra alatt elkészül

14
Nyomtatás
edesburgonyas-muffin
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ezek a muffinok nemcsak finomak és omlósak, de az édesburgonyától még édesek is lesznek. Akár reggelire vagy uzsonnára is kiváló édességként szolgálhatnak, és mindössze fél óra elkészíteni őket.

Az édesburgonya egy egészen különleges, ízre a sütőtökre emlékeztető zöldség, amit sütve és főzve egyaránt elkészíthetsz. Legyen szó köretről, pitéről, chipsről vagy desszertről, mindenben megállja a helyét. 

Az édesburgonyás muffint is rendkívül egyszerű elkészíteni: a recept tejmentes, és még csak tojásra sincsen hozzá szükség, így növényi étrendbe is beilleszthető. Kiváló reggelire, tízóraira, vagy akár edzés utáni harapnivalónak is.

Omlós édesburgonyás muffin

edesburgonyas-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 230 g édesburgonya
  • 150 g barna cukor
  • 180 ml mandulaital
  • 40 ml olívaolaj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 280 g búzaliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 tk. fahéj
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
  • 40 g dió
  • 0.5 kk.
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

Béleljünk ki egy 12 darabos muffinsütőt papírral.

Az édesburgonyákat szurkáljuk meg egy villával, majd tegyük be a mikróba egy hőálló tálban. A legmagasabb fokozaton 5-6 percig melegítsük, vagy míg megpuhul. Ha puha, várjunk kb. 5 percet, amíg hámozhatóra hűlnek.

Ezután pucoljuk meg őket, majd a húsukat kanalazzuk turmixgépbe.

Ezután adjuk hozzá a mandulaitalt, az olívaolajat, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd turmixoljuk simára. 

Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót, a sütőport, a szerecsendiót és a fahéjat. Végül adjuk hozzá a leturmixolt hozzávalókat is. A tésztának sűrűnek és ragacsosnak kell lennie.

A diót aprítsuk fel minél kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a tésztához.

A masszát kanalazzuk bele a 12 db muffinformába, majd előmelegített sütőben süssük kb. 15-18 percig. Ha a fogpiszkálótesztnél már nem ragad rá a tészta, akkor készen van.

Vegyük ki a sütiket a formából, hagyjuk picit hűlni, majd már ehetjük is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon