![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Hogyan dobd fel a megszokott paradicsomlevest? Több tippet is adunk
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Úgy tűnik, a paradicsomlevest nem lehet megunni, legalábbis a gyerekek sehogy sem akarják
Pedig a menzán is legalább hetente egyszer feltűnik a menün, mégis kitartóan imádják.A felnőtt szekció viszont gyakran fellázad az óvodás-kisiskolás korosztály monotóniát kedvelő magatartása ellen. Nem mintha a paradicsomleves nem lenne a legmegúszósabb darabja műfajának, mert az, egy zacskós instant rém sem készül el nála gyorsabban.
Az egyetlen szerencsénk, ami megment minket minden héten attól, hogy menthetetlenül szomorú unalomba torkolljon az ebédünk, az a paradicsomleves csodás alkalmazkodóképessége. Annyira jól variálható alap, hogy a lehetőségeket végignézve szinte már megunni tűnik nehéznek.
Az alap
Lehet csak hagymával, csak fokhagymával indítani, de akár mehet teljesen simán, zöldség nélkül is. Bővíthetjük a hagymás alapot, és kezdhetjük a műveletet egy soffrittóval, amivel sok leves, szósz és más olasz étel indul. A soffritto vöröshagyma, sárgarépa és zellerszár kombinációjából áll, és csodás hátteret, támasztékot ad bármilyen ételnek.
A dúsítás
Óriási fordulatot vehet bármilyen leves, de ez különösen, azzal, ha variáljuk a folyadékot, amivel hígítjuk a paradicsomos alapot. Meglepően jó hatással van rá például a tejszín, a mascarpone vagy a kókusztej, ellensúlyozza a savasságát.
A fűszerek
Itt szinte végtelen variációs lehetőségek sora áll előttünk, vehetjük olaszosra, indiaira vagy akár arabosra is a figurát. A bazsalikom és az oregánó mindig jól mennek a paradicsomhoz, az előbbi frissen, tálaláskor a legjobb, de az utóbbi szárítva is jól kifejti a hatását. A kurkuma-római kömény, a garam masala vagy a csili és a fahéj is működő kombinációk lehetnek. Ahogy a lent olvasható receptben például a kurkuma és a fokhagyma párosa működik nagyon jól.
A betétek
A betűtésztán túl a retró, édeskés verzió legfinomabb betétje a nokedli, de vigyázat, nagyon magába issza a levest, ezét vagy hígabbra kell főzni, vagy külön vízben érdemes elkészíteni, különben egy nagy adag paradicsomos nokedli lesz a végeredmény. Mindig jó megoldás a kruton, de még jobb a maradék ropogósra pirított lepénykenyér vagy pita apró darabokra összetörve. A magok közül a mandula a nyerő, sajtból a mozzarelladarabok, a parmezán, és bár nem egészséges, de nagyon jó kontrasztot képező verziók lehetnek a chipsek, mert ezek maradnak a legtovább ropogósak.
Paradicsomos detox leves
![paradicsomdetoxrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291015/29101589_e1316abd6f623153ab46853521c6616a_wm.jpg)
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab paradicsom
- 1 doboz hámozott paradicsom (levével együtt)
- 125 gramm zöldségalaplé
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál kurkumapor
- 1 teáskanál olívaolaj
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 evőkanál almaborecet
- ízlés szerint fekete bors
- ízlés szerint pirított magok (tökmag, napraforgómag)
Elkészítés:
2. Mehet rá a kurkuma, keverjük jól el, majd adjuk hozzá az összekockázott paradicsomot, és főzzük addig, amíg meg nem puhul, illetve levet nem ereszt.
3. Mehet bele a konzervparadicsom is a levével együtt, a zöldségalaplé, az almaborecet, bazsalikom, só, bors. Forrástól számított 5 percig főzzük.
4. Botmixerrel pürésítsük, amíg krémes állagú nem lesz.
5. Frissen őrölt borssal és pirított magokkal tálaljuk.
Fotó: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!