Egyedényes paradicsomos húsgombóc krumplival: másnap is isteni

1
Nyomtatás
paradicsomos-gomboc
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A paradicsomos húsgombóc régi kedvenc, ami most új formában kerül a tányérra: a labdák a krumplival együtt puhulnak készre a paradicsomos szószban.

A paradicsomos húsgombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, amit sajnos a menzás évek alatt sokan megutáltak. Pedig nagyon finom étel, aminek érdemes esélyt adni, és otthon elkészíteni. A házilag készült verzió isteni, friss kenyérrel falatozva kedves emlékeket idéz fel, olyan érzés, mintha a nagyi konyhájában lennél.

Így is lehet

Én most kicsit újítottam a klasszikus recepten: a magyaros ízeket oregánóval egészítettem ki, de ha a hazai vonalat erősítenéd, akkor a hagyma dinsztelését apróra kockázott szalonnán indítsd.  A csípős ízek kedvelői erős paprikakrémmel is feldobhatják, ha pedig a menzakorszakot szeretnéd felidézni, akkor cukrot is keverj a paradicsomszószhoz.

Paradicsomos húsgombóc krumplival

Paradicsomos húsgombóc krumplival ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg krumpli
  • 60 dkg darált hús
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 1 teáskanál vöröshagymakrém
  • 1 teáskanál Cayenne-bors
  • 1 darab tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • a húsgombóc pirításához kevés olaj
  • 2 fej hagyma
  • 1 darab sárga kaliforniai paprika
  • 1 darab piros kaliforniai paprika
  • a hagyma alá kevés olaj
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál oregánó
  • 500 g paradicsompassata
  • 2 dl víz

Tálalás:

  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit tetszés szerint daraboljuk fel, majd áztassuk vízbe, és tegyük félre, amíg szükség lesz rá.

A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymakrémet, hagymakrémet, Cayenne-borsot, tojást és a zsemlemorzsát. A kikevert masszából tetszés szerint formázzunk golyókat, majd kevés olajon pirítsuk körbe (10-15 perc alatt). A kisült golyókat tegyük félre.

A hagymát és a kaliforniai paprikákat tisztítsuk meg, majd a hagymát vágjuk finomra, a paprikákat apróra.

Vegyünk elő egy magas falú edényt, hevítsünk benne egy kevés olajat, majd dobjuk rá az előkészített hagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezután keverjük hozzá az előkészített paprikákat, pirítsuk 5-8 percig.

Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot és az oregánót, majd a krumplit. Ahogy elkevertük, öntsük rá a paradicsompassatát és a vizet. A krumplit főzzük félpuhára, majd adjuk hozzá a gombócokat, és főzzük készre az ételt. (A főzési idő függ attól, milyen méretűre vágtuk a krumplit, ezért folyamatosan ellenőrizzük, szúrjunk bele egy kést vagy villát, így csekkolhatjuk, hogy megpuhult-e.)

Tálalásnál az elkészült fogást megszórhatjuk finomra aprított petrezselyemmel, és kenyeret is kínáljunk mellé.

Fotó : Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon