
Serpenyőben sült görög húsgombóc: jó fűszeres a masszája
A gusztusos húsgombóc készülhet nagyobb vagy kisebb méretben, a lényeg, hogy friss fűszernövények kerüljenek a darált húshoz, úgy lesz igazán ízletes.
A paradicsomos húsgombóc a magyar konyha egyik klasszikusa, amit sajnos a menzás évek alatt sokan megutáltak. Pedig nagyon finom étel, aminek érdemes esélyt adni, és otthon elkészíteni. A házilag készült verzió isteni, friss kenyérrel falatozva kedves emlékeket idéz fel, olyan érzés, mintha a nagyi konyhájában lennél.
Én most kicsit újítottam a klasszikus recepten: a magyaros ízeket oregánóval egészítettem ki, de ha a hazai vonalat erősítenéd, akkor a hagyma dinsztelését apróra kockázott szalonnán indítsd. A csípős ízek kedvelői erős paprikakrémmel is feldobhatják, ha pedig a menzakorszakot szeretnéd felidézni, akkor cukrot is keverj a paradicsomszószhoz.
A megtisztított krumplit tetszés szerint daraboljuk fel, majd áztassuk vízbe, és tegyük félre, amíg szükség lesz rá.
A darált húshoz adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymakrémet, hagymakrémet, Cayenne-borsot, tojást és a zsemlemorzsát. A kikevert masszából tetszés szerint formázzunk golyókat, majd kevés olajon pirítsuk körbe (10-15 perc alatt). A kisült golyókat tegyük félre.
A hagymát és a kaliforniai paprikákat tisztítsuk meg, majd a hagymát vágjuk finomra, a paprikákat apróra.
Vegyünk elő egy magas falú edényt, hevítsünk benne egy kevés olajat, majd dobjuk rá az előkészített hagymát, és pirítsuk üvegesre. Ezután keverjük hozzá az előkészített paprikákat, pirítsuk 5-8 percig.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, sót, borsot és az oregánót, majd a krumplit. Ahogy elkevertük, öntsük rá a paradicsompassatát és a vizet. A krumplit főzzük félpuhára, majd adjuk hozzá a gombócokat, és főzzük készre az ételt. (A főzési idő függ attól, milyen méretűre vágtuk a krumplit, ezért folyamatosan ellenőrizzük, szúrjunk bele egy kést vagy villát, így csekkolhatjuk, hogy megpuhult-e.)
Tálalásnál az elkészült fogást megszórhatjuk finomra aprított petrezselyemmel, és kenyeret is kínáljunk mellé.
Fotó : Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu