Ellenállhatatlan paradicsomos quiche: francia sós pite nyári kiadásban

3
Nyomtatás
Paradicsomos quiche cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szemet gyönyörködtető paradicsomos pite melegen és hidegen is jólesik, a tésztája ropogós és nagyon finom.

A franciák csodapitéje, a quiche pompázatos megjelenéssel bír, rengetegféle változatban készülhet. Bármilyen elegáns is legyen, egészen szerény, takarékos változatai is ismertek.

A quiche hagyományosan vaksütéssel készül, vagyis a formába helyezett tésztára nehezék kerül, és így megy a sütőbe 15-20 percre, majd ezután kerül rá a tojásos, tejszínes töltelék és a zöldségek. Az alábbi receptben más a technika, illetve a jól megszokott tejszín helyett tejföl és reszelt sajt kerül a tojáshoz.

Hogy igazán ízletes és tartalmas legyen, paradicsom is helyet kap benne. Fűszerek közül bazsalikom dobja fel, de újhagyma vagy kakukkfű is kerülhet bele. A receptben őrölt bazsalikom szerepel, de frissel sokkal ínycsiklandóbb, így, ha lehetőséged engedi, inkább azt használj.

Paradicsomos quiche

Paradicsomos quiche ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg hideg vaj
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál hideg víz

Töltelék:

  • 4 darab tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál őrölt bazsalikom
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 8 darab paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a sóval és sütőporral forgassuk egybe, majd a vajat is morzsoljuk hozzá. Ezután a tojást és a hideg vizet is adjuk hozzá (ha szükséges, 1-2 evőkanállal többet is adhatunk), gyúrjuk egyneművé a masszát.

A tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre.

A tojásokat üssük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, őrölt bazsalikomot, tejfölt és reszelt sajtot.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk a forma méretének megfelelőre (23-25 centis), majd simítsuk bele. Ezután villával szurkáljuk meg a tésztát.

A paradicsomot karikázzuk fel, vagy vágjuk félbe, majd helyezzük a tésztára.

A jól felkevert tojásos keveréket öntsük a tésztára, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon